Hlavní obsah

Voda valící se na Olomouc ohrožuje některé městské části. V Chomoutově se již začala vylévat

Olomouc

Na Olomouc se valí voda. Její příval v řece Moravě má dosáhnout podle prognóz vrcholu ve středu ráno, již v pondělí ale byly zatopeny některé nemovitosti na levém břehu řeky v městské části Chomoutov. Právě ta je nejvíce ohrožena rozlitím vody.

Voda ohrožuje olomouckou městskou část ChomoutovVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

Mnozí místní lidé přicházejí k mostu přes rozbouřenou řeku, pozorují ji a netají obavy. „Barák jsem už měl pod vodou několikrát. Je to k vzteku, ale co nadělám,“ svěřil se Novinkám starší muž bydlící kousek od mostu.

„Kam jsme mohli, dali jsme pytle s pískem. Jestli to ale pomůže, se uvidí. Záleží, kolik vody se nakonec z řeky rozlije. Třeba se až k nám nedostane. Musíme doufat,“ uvedla žena, která má dům v ulici Hrachoviska.

Kdo mohl, přeparkoval již své auto v Chomoutově na vyvýšené místo, zejména podél silnice protínající kdysi samostatnou obec. „Nechci riskovat,“ okomentoval to jeden z majitelů.

„Kulminace na řece Moravě v Olomouci se předpokládá ve středu v ranních až dopoledních hodinách,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Na třetí stupeň povodňové aktivity se má řeka Morava dostat v Olomouci v noci na úterý.

Vstoupil u Svitavy do zakázané oblasti a utrhl se s ním břeh. Málem ho to stálo život

Krimi
Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Rozbouřená řeka Morava v olomoucké městské části Chomoutov v pondělí odpoledne

„Olomoucí má protékat až 270 metrů krychlových vody za sekundu, což bude pro hráze velký nápor,“ konstatoval tajemník povodňové komise města Jan Langr. Všechny hráze držící Moravu v jejím korytě by podle něj měly vydržet s výjimkou právě Chomoutova, kde je riziko rozlivu nejen do suterénních prostor, ale i do nemovitostí vysoké, a to především na levém břehu řeky směrem ke Štěpánovu.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Naději lidem v Chomoutově dodalo před třetí hodinou odpoledne hlášení místního rozhlasu, podle kterého krátce předtím kulminovala řeka Morava v několik kilometrů vzdáleném Hynkově.

„Pokud se nestane něco nepředpokládaného, lze očekávat, že se hladina řeky ještě zvýší v Chomoutově maximálně o čtyřicet centimetrů,“ zaznělo v rozhlase. Jestliže tomu tak skutečně bude, mohly by být od rozlivu vody uchráněny některé tradičně zaplavované ulice.

„Průsaky ale nelze vyloučit ani v jiných městských částech, například na Lazcích či u Klášterního Hradiska, kde budou odborníci situaci nepřetržitě sledovat,“ poznamenal Langr. Podle něj se očekává, že na vodočtu, který je v městské části Nové Sady, dosáhne hladina Moravy výšky 4,7 metru a na té se bude držet několik dnů.

„Stále platí výstraha, aby se lidé nezdržovali v těsné blízkosti Moravy, jelikož se bude opravdu jednat o obrovský objem vody,“ upozornil olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

FOTO: Apokalypsa v Jeseníku po povodních

Domácí

Hrozí i spodní voda

Hrozbou pro Olomouc je i hladina spodní vody. „Zaplavení podzemních a suterénních prostor lze očekávat skutečně na celém území města. Občané i firmy by si tyto prostory měli zabezpečit, odstranit odtamtud cenné věci a především se připravit na možnost, že až do konce týdne může docházet k výpadkům elektřiny a ohrožení jejich provozu,“ doplnil Langr.

Lidé v Olomouci mají stále možnost vyzvednout si písek v areálu Technických služeb v Libušině ulici. „Obyvatelé si mohou písek nabrat do vlastních pytlů. Ti, kteří pytle nemají, mohou jich dostat na místě až deset na jednu nemovitost. Obyvatelé Chomoutova mají možnost vyzvednout si pytle s pískem ve zdejší hasičské zbrojnici,“ dodala mluvčí olomouckého magistrátu Lenka Jedličková.

Labe v Ústeckém kraji dál stoupá, mělo by se udržet v korytě

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám