Hlavní obsah

Voda opadla, obyvatelé Sedlnic sčítají škody a uklízí domovy

Sedlnice

Už v neděli po obědě, hned jak voda opadla, začali obyvatelé Sedlnic na Novojičínsku uklízet povodňovou spoušť. Odstraňovali nánosy bahna, vyhazovali nábytek a další vodou poničené vybavení domů. Nad kalamitou, kterou rozbouřená říčka Sedlnice ve vsi udělala, jen kroutili hlavami.

S úklidem po povodni začali v Sedlnicích už v neděli odpoledne. Video: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Kompletně zničená zahrada, poničené věci, vyplavená garáž. Tam bylo tak třičtvrtě metru vody. Poničilo to část oplocení, naplavalo mi to tady několik tun dřeva a nějakého materiálu, v baráku jsme měli 10 centimetrů vody,“ popsal jeden z obyvatel Sedlnic Marek Vavřík s tím, že v domě mají zničené plovoucí podlahy, kuchyňskou linku, zárubně, dveře. „Všechno ze dřeva. Tam, kde máme dlážděnou podlahu, to vypadá naštěstí v pohodě,“ dodal.

V obci bydlí Vavřík šest let, takže to byla jeho první zkušenost s povodní. „Nečekal jsem, že to bude tak hrozné. Varováni jsme byli, spoléhali jsme na protipovodňovou zeď, kterou tady máme. Ale v tom nejvyšším bodě, kdy řeka kulminovala, tak ta zeď nebyla ani vidět. Jako kdyby neexistovala,“ nastínil.

Foto: Pavel Karban

Marek Vavřík čistil okolí domu od nánosů bahna.

Voda během víkendu ničila vlastně dvakrát. „V sobotu před obědem začala opadávat, po obědě se ale zase začala zvedat. A to tak rychle, že když začala přetékat přes zeď, tak jsme se akorát stihli sbalit a odvézt děti. Když jsme se vrátili do deseti minut, tak už jsme domů nemohli. Doslova jsme před ní utekli,“ řekl na adresu povodně.

Z dovolené do kalamity

Zatímco Vavřík sledoval, jak mu voda pustoší dům i zahradu v přímém přenosu, Petr Oleják, který bydlí přes cestu, dorazil domů, až když byla voda u domu. Vracel se totiž z dovolené z Chorvatska. „Nějaké zprávy jsem měl, fotky a videa, takže jsem věděl, co mě čeká. Byla to apokalypsa. Když jsme přijeli o půl čtvrté ráno od Bartošovic, domů jsme neprojeli. Mohli jsme se jen podívat a pak prostor opustit. Až o půl desáté dopoledne jsme se přebrodili domů a začali uvažovat, co s tím,“ uvedl.

Foto: Pavel Karban

S vyklízením poničeného nábytku pomohli Petru Olejákovi sousedé a kamarádi.

Do oprav a čistění se pustil s pomocí sousedů a známých v neděli. „Minulý měsíc jsem dodělal plot. Teď je to všechno shozené dolů, veškeré sekačky, příslušenství, nářadí, všechno je v trapu,“ litoval Oleják, který pamatuje i to, co způsobila velká voda v létě 1997 „Tehdy ještě nebyla ta protipovodňová zeď. Ta nás letos myslím hodně zachránila. A to přesto, že letos to bylo asi horší,“ míní Oleják.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám