Hlavní obsah

Voda odnesla celé domy

Česká Ves

Jedním z největších pomníků letošních ničivých povodní je obec Česká Ves na Jesenicku. Řeka Bělá tam nejen ničila infrastrukturu jako mosty, silnice, chodníky a školu, ale hlavně odnesla celé domy. Následky jsou daleko větší než před sedmi a dvaceti lety a Česká Ves se z letošních povodní bude vzpamatovávat zcela jistě hodně dlouho. Situaci na místě jsme zmapovali ve video reportáži.

Česká Ves na Jesenicku se vzpamatovává z povodňové apokalypsyVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Pět kilometrů od České Vsi na Jesenicku byste nic nepoznali. Svítí slunce, řeky jsou zpátky ve svých korytech a lidé odpočívají na svých upravených zahradách. Stačí ale přijet do povodí řeky Bělé, která podél svého toku způsobila naprostý rozvrat. Jeseník, Mikulovice, Písečná, Lipová- lázně nebo právě Česká Ves. Obce, které se vzpamatovávají ze zlého snu.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Zlý sen v České Vsi

Koryto řeky je v České Vsi nezvykle široké, povodeň totiž strhla břehy i s chodníky, vozovkami i částmi domů. Na okrajích zbylých silnic se navíc hromadí zničený nábytek a také bahno, zprůjezdněn je pouze jeden směr.

V místech, kde silnice chybí, stihli vojáci nasypat štěrk, přes který se pomalu projet dá, provoz ale všude reguluje policie a hasiči. Kromě integrovaných složek prochází obcí dobrovolníci z Diakonie Broumov, Charity České republiky nebo Českého červeného kříže.

FOTO: Apokalypsa v Jeseníku po povodních

Domácí
Foto: Marek Tereba, Novinky

Vedení obce rozhodlo vyhlásit potřebu humanitární pomoci.

A samozřejmě místní obyvatelé. V gumových nazouvácích chodí po obci hlavně pro kolečka a lopaty a také pro jídlo a pití. Ve velké části obce nejde elektřina a voda se pro pití používat nemá. Potraviny se skladují v místním kostele, kam voda nedosáhla. Tedy nedostala se dovnitř.

Jídla mají pro místní podle tamního starosty Karla Kubaly, zvoleného za sdružení Českovesáci, dost. Málo mají ale jiných věcí a hlavně lidí. Proto se vedení obce rozhodlo vyhlásit potřebu humanitární pomoci.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Potřebujeme lidi, kteří nám pomohou uklidit, prosí vedení obce.

„Potřebujeme malé plynové vařiče, benzin, čelovky na baterie, které nemusíme nabíjet, protože nemáme elektřinu. A hlavně lidské zdroje,“ vyjmenovává Kubala. Lidí je v obci stále nedostatek a práce požehnaně. „Potřebujeme lidi, kteří nám pomohou uklidit nemovitosti našich občanů, aby ta vesnice aspoň trošku vypadala,“ dodal místostarosta.

I přesto, že se obec na povodňovou vlnu připravovala dopředu, nečekala až takovou, jak zmiňuje Kubala, apokalypsu. Překonala i spoušť z roku 1997.

FOTO: Satelitní snímky odhalují rozsah povodňové apokalypsy v Česku a Polsku

Domácí

Bez energií několik měsíců

„Nikdo z nás tohle nečekal. I když jsme do poslední chvíle doufali, že to zvládneme, věděli jsme, že budou škody, ale že v takovém rozsahu, skutečně ne,“ bědoval Karel Kubala.

„Následky jsou mnohonásobně větší. Jak v tom, kdy jsou staticky narušené nemovitosti, tak i pro ty občany. Jsme bez všech sítí. Nemáme pitnou vodu, energie, plyn, a to jsou zásadní věci, které nám budou po několik měsíců chybět,“ dodal.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Tady ještě před pár dny vedla silnice a lidé tu parkovali auta. Část půdy si prostě voda vzala s sebou.

Zničená je v obci velká část infrastruktury. Popadané mosty, trhliny v silnicích i zcela utrhané břehy. Na těch kdysi byly nejen chodníky a vozovky, ale také tam měli lidé zahrady a části svých domovů. Vše ale odnesla Bělá.

„Máme tady v obci části, kam se není možné dostat autem. Je to možné pouze pěším způsobem. Je pak problematické tam dostat jakýkoliv materiál. Vše se musí donášet a roznášet. Nosit věci po provizorní lávce není zrovna jednoduché,“ vysvětlil místostarosta České Vsi.

Odplavené a zaplavené nemovitosti začali hned, jak to bylo možné, kontrolovat statici. Dvacet nemovitostí je tady silně poškozeno, na některé z nich budou vydávána rozhodnutí o demolici,“ konstatoval Kubala.

FOTO: Centrum Krnova se proměnilo v spoušť

Domácí

Tři metry vody v místní škole

Povodeň spláchla také opravenou místní základní školu, její tělocvičnu i přilehlé fotbalové hřiště. Škola navíc slouží jako spádová instituce i pro okolní vesnice. V některých místech byly podle vedení obce i tři metry vody.

„V tělocvičně je totálně vzdutá podlaha. Jednotlivé pavilony, které byly nově zrekonstruovány, kde byly multifunkční učebny, tak také velmi utrpěly,“ dodal Kubala.

„Je to sedmnáct učeben včetně školní družiny a klubu, tělocvična a šatny. Výuka nebude možná minimálně do pátku 20. září. Děláme maximum, abychom mohli zase naplno fungovat,“ říká ve videu ředitel školy Filip Worm, který sám prohlídku školy natočil den po ničivé povodni.

Worm se i s místním vedením obce shodují na jediném- budou potřebovat nejen pomoc s vyklízením bahna i zničeného nábytku, ale také s novým vybavením.

„Škola bude pro potřeby výuky potřebovat nové počítače, nábytek, inventář,“ vyjmenovává Karel Kubala.

Vedení obce zároveň již děkuje všem, kteří se hned po opadnutí vody do záchrany obce zapojili. „Třeba Moravská Nová Ves nám dovezla nákladní automobil pomoci, protože vědí, jak to bylo u nich při tornádu. To je z jejich strany úžasné. Ale děkuji i mnohým dalším. Je tady spousta dobrovolníků, kteří nezištně pomáhají. Snažíme se jim poskytnout veškeré možné prostředky. Lopaty, smetáky, aby mohli občanům pomáhat,“ uzavřel Kubala.

Ze silnice na Dolní Moravu jsou trosky

Domácí

Výběr článků

Načítám