Hlavní obsah

Tlak a nefér hry. Vobořil končí jako národní protidrogový koordinátor

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se rozhodl odstoupit. Ve funkci skončí po dohodě s premiérem Petrem Fialou na konci srpna. Čelit musel v posledním roce výhrůžkám i tlaku z nejrůznějších stran, uvedl v prohlášení. Od září bude působit jako vládní poradce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jindřich Vobořil

Článek

„V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií,“ uvedl v prohlášení Vobořil.

V oblasti drog, alkoholu, tabáku i hazardu se podle něj v Česku točí víc než bilion korun a regulace či racionální legalizace, kterou mnohdy prosazoval, se podle něj nemusela některým líbit.

„Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý a mám pro strach uděláno,“ doplnil s tím, že si cení důvěry od premiéra.

Pro Novinky upřesnil, že ve funkci zůstane do konce léta. Následně se stane poradcem vlády, oblasti drog a závislostí se bude věnovat dál.

Rozmazlenost mladých? Přibývá mezi nimi sebevražd, bije na poplach Vobořil

Domácí

„Protože si Jindřicha Vobořila vážím a jsem si vědom jeho odborných znalostí, těší mne, že bude nadále působit v pozici expertního poradce a jeho znalosti z oblasti závislostí budeme moci využívat i nadále,“ uvedl premiér Fiala.

Výroky o kokainu

Více se Vobořil k důvodům svého odchodu vyjadřovat nechtěl, aby nevzniklo další napětí mezi politiky. Vobořil byl častým terčem kritiky koaličních politiků, kteří nesli těžce jeho výroky v oblasti regulace konopí nebo tvrdších drog.

Po jeho odstoupení už v minulosti volali například lidovci, když Vobořil v jednom z rozhovorů uvedl, že by si uměl představit regulovaný trh s kokainem. Podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Mariana Jurečky neplnil zadání vlády.

Kritiku schytal před časem i od opozice, když řekl, že kokain ve Sněmovně není nic nového. Reagoval tak na odhalení, že se na jedné z toalet v dolní komoře našly zbytky tvrdé drogy. Předseda ANO Andrej Babiš ho nazval „magorem“ a „lobbistou za drogy“.

Tématu závislostí se Vobořil věnuje třicet let, patří k předním odborníkům v Česku. Podílel se na řadě klíčových změn v oblasti hazardu i návykových látek, například tabákovém zákonu nebo zařazení konopí mezi látky k léčebnému užití.

Jako protidrogový koordinátor působil už v letech 2010 až 2018, znovu pak od roku 2022. Věnovat se chce více nevládní politice a práci v terénu, jako terapeut, a v rámci Společnosti Podané ruce.

Násilí pod vlivem alkoholu zažívají tisíce rodin, Vobořil chce zvýšit spotřební daň

Domácí

Výběr článků

Načítám