Hlavní obsah

Vnitro chce zakázat tlumiče ke krátkým zbraním, argumentuje střelbou na fakultě

Ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem (STAN) chce zakázat používání tlumičů u krátkých zbraní. Tlumiče používal vrah David K., když loni v prosinci střílel v Klánovicích, Hostouni i na pražské filozofické fakultě. Pokud pozměňovací návrh z dílny ministerstva schválí poslanci, začal by zákaz platit od 1. ledna 2026, tedy stejně jako již schválený nový zákon o zbraních a střelivu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Budova filozofické fakulty na náměstí Jana Palacha

Článek

K možným změnám legislativy opakovaně zasedala pracovní skupina složená z vládních i opozičních poslanců a odborníků. „Navržené změny vycházejí z podnětů diskutovaných na pracovní skupině, ale především jsou reakcí na vyhodnocení vyšetřování vražd v Klánovicích a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ řekl Rakušan k návrhu na zákaz tlumičů a další změny, například lepší evidenci nákupů střeliva.

„Tlumič zabraňuje tomu, aby střelbu slyšeli lidé, kteří by mohli utéct nebo se schovat. Pokud by byla dříve nahlášena střelba, útočník by mohl být rychleji dopaden,“ uvedl poslanec Petr Letocha (STAN) a zmínil právě události na filozofické fakultě.

Za přísnější zbraňovou legislativu. Pedagogové, studenti i rodiče obětí z fakulty žádají změnu

Domácí

„Na sněmovní vyšetřovací komisi se ptáme svědků, jak byla v průběhu události na fakultě střelba slyšet. Většina se shoduje, že i když byli o patro níže, slyšet vůbec nebyla,“ dodal poslanec Michal Zuna (TOP 09), jenž je stejně jako Letocha pro zákaz tlumičů.

Proti je naopak poslanec Pavel Růžička (ANO). „Ministr Rakušan se zabývá věcmi, které nedávají smysl. Tlumič ztlumí výstřel o 30 decibelů, to je minimum,“ řekl Růžička. Podle něj by vrah bez tlumiče mohl způsobit naopak větší škody na životech. „Tlumič pohlcuje počáteční energii. Pokud by střílel bez tlumiče, tak by měli daleko menší šanci lidé, kteří přežili,“ popsal Růžička.

„Opravdu velmi nebezpečný.“ Policisté pátrající po budoucím střelci už tušili, že je to vrah z Klánovic

Krimi

Do ledna 2021 přitom patřily tlumiče do kategorie A. Zákon uváděl, že „zbraň kategorie A je zakázáno nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit, pokud není dále stanoveno jinak“. Výjimku mohla policie udělit jen držiteli zbrojního průkazu pro sběratelské či lovecké účely, například pro výuku a výcvik. Změnila to až novela tehdejší vlády ANO a ČSSD.

Argumentem pro povolení byly tehdy střelnice v zastavěných oblastech a hluk, který střelba bez tlumičů způsobuje. „Zatím jsou v návrhu zakázány tlumiče pro všechny případy, ale může dojít ke změnám. Budeme se o tom bavit na plénu Sněmovny,“ popsal Letocha. Tlumiče by se nicméně dále mohly používat u dlouhých zbraní. „Jejich účelem není jen sebeobrana, ale i myslivost nebo sportovní střelba,“ vysvětlil poslanec za STAN.

Poslanci by mohli upravit zákonná pravidla bezpečnosti na vysokých školách

Věda a školy

Návrh na zákaz tlumičů už byl projednán na výboru pro bezpečnost, ten jej ovšem o jediný hlas nepřijal. Letocha proto chce zákaz tlumičů navrhnout sám v podobě pozměňovacího návrhu, až se bude ve druhém čtení projednávat dotyčný zákon. Tento tisk navazuje na již přijatý nový zákon o zbraních a střelivu, který už podepsal prezident a začne platit od prvního ledna roku 2026.

Nyní projednávaný zákon může přinést další změny, například již zmíněnou lepší evidenci střeliva nebo právě zákaz tlumičů u krátkých zbraní. Bude záležet na poslancích, jaké změny ještě navrhnou. Pokud bude zákon přijat, začne platit rovněž se začátkem roku 2026.

Británie zakazuje mačety a nože s čepelí delší než 20 centimetrů

Evropa

Výběr článků

Načítám