Hlavní obsah

Vlídná WC trochu smrdí. Plzeňský projekt si část hospod vykládá po svém

Plzeň

Znáte to. Jste na ulici, potřebujete si nutně odskočit, a tak se vloudíte na toaletu nejbližší restaurace. V Plzni to takhle můžete vyřešit bez obav, že vás obsluha vyhodí, tedy pokud jde o podnik s označením WC zdarma. Jenže kýžená cedulka leckde chybí, přitom město zainteresované provozovny zvýhodňuje.

WC ZDARMA. Takto označených by měla být řada plzeňských restaurací, zdaleka ne všechny to však dodržujíVideo: Ivan Blažek , Novinky

Článek

Princip projektu Vlídná WC je jednoduchý. Restauracím, které nebudou bránit kolemjdoucím navštívit jejich záchody a dají to vědět viditelně vylepenou oficiální polepkou „WC zdarma - free toilets“, sníží příslušný městský obvod poplatek za pronájem veřejného prostranství pro předzahrádky. A to z pěti na dvě koruny za metr čtvereční a den. Při třiceti metrech záboru to může znamenat úsporu přes šestnáct tisíc korun za sezonu.

Plzeň inspirovaná bavorským Regensburgem tuhle iniciativu zavedla v roce 2017. Podle srpnových údajů centrálního obvodu je k ní aktuálně přihlášeno jen ve středu města osmačtyřicet podniků, tedy zhruba každý druhý, který disponuje předzahrádkou.

A prověřuje někdo, zda jsou skutečně řádně označené? „Samozřejmě,“ řekla Novinkám Marie Rumlová, vedoucí odboru životního prostředí dotčeného obvodu. „Pravidelně kontrolujeme, zda je nálepka u provozoven zapojených do projektu na takovém místě, aby ji návštěvníci viděli. Když tomu tak není, ptáme se provozovatele proč. Případně dáváme nálepku novou,“ uvedla Rumlová s tím, že se tyto záležitosti řeší domluvou na místě.

Tomáš Eichacker z uvedeného odboru upřesnil, že letos byli z projektu vyřazeny dva podniky. „Na základě stížností, že tam lidi na toalety nepouštějí,“ dodal. A starosta obvodu David Procházka (ANO) poznamenal: „Nemám informaci, že by označení někde chyběla. V některých případech jsou asi trošku méně viditelná, po těch letech vyšisovaná.“

Utajená třetina

Ve středu 21. srpna všech 48 kaváren, barů a restaurací ze zmíněného seznamu Novinky obešly. Výsledek: zhruba na třetině z nich - konkrétně na sedmnácti - jsme kýženou etiketu neobjevili. V jednatřiceti případech vylepená byla, i když často někde při zemi nebo se prakticky nedala identifikovat. Jen několik provozoven ji má tak, aby neznalému turistovi opravdu padla do oka.

Foto: Ivan Blažek

Hlavně nenápadně, co nejvíce u země

„Pro mne je to překvapivé,“ reagoval na naše zjištění starosta. „Pokud je tomu skutečně tak, jde o určité selhání našich kontrolních mechanismů. Určitě se na to zaměříme,“ přislíbil.

Bílá místa

Mezi „hříšníky“ figurují i zavedené podniky, třeba Klubovka na stadionu plzeňské Viktorky. „Někdy tady ta nálepka byla,“ ujistila nás provozní Nikol Kellnerová a po chvilce pátrání ukázala na jakousi bílou plošku dole na bočních dveřích. „Tady je. Vyšisovaná, ale je to ona. Lidi o tom tady stejně vědí a na toaletu je pouštíme bez problémů.“

Foto: Ivan Blažek

Vlevo dole. Polepka v podání restaurace Klubovka

Na seznamu je například také Kočičí kavárna - a místo příslušného označení má na dveřích upozornění, že použití záchodu je gratis pouze pro hosty, ostatní platí deset korun. „Zapomněla jsem se odhlásit,“ vysvětlovala kavárnice Jana Augustinová. „Letos jsme zahrádku kvůli rozkopanému okolí zrušili, cedulku sundali a už ji vracet nebudeme. Nevyplatí se to, voda a všechno s tím spojené je drahé, nestojím o to, aby mi sem chodili na záchod davy,“ konstatovala.

Foto: Ivan Blažek

Zdarma jen pro hosty. Jinak za peníze

Čůrací mapky došly

Městské informační středisko dříve vydávalo plánky, v nichž byly zanesené provozovny zapojené do projektu. Teď k mání nejsou. „O samostatném letáku už neuvažujeme,“ sdělila Helena Mařanová, vedoucí úseku marketingu plzeňského magistrátu. „Upřímně - lidi si nevezmou mapku a nejdou se podle ní vyčůrat. Máme ale před tiskem novou sadu brožur, kde bude v rámci praktických informací pro turisty uvedeno, že pokud uvidí na dveřích příslušnou samolepku, tak mohou tamní toaletu využít,“ vysvětlila.

Podle právě probíhajícího průzkumu návštěvníci města projekt Vlídná WC neznají. „Nicméně neměli v Plzni problém si odskočit, nesetkali se s tím, že by byli odmítnuti, ať už ten podnik je označený samolepkou, nebo ne,“ uzavřela Mařanová.

Prachovské skály už nejsou bez toalet

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám