Hlavní obsah

Vládní krize: Pirátům končí hlasování. Pavel to rozsekne

Prezident Petr Pavel v pondělí postupně přijme předsedy jednotlivých koaličních stran, aby s nimi probral okolnosti vládní krize, která vznikla v souvislosti s rozhodnutím premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel (vlevo) s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS).

Článek

Prezident, který doposud otřesy ve vládní koalici sledoval z pracovní návštěvy Spojených států, avizoval, že se bude chtít s aktéry setkat osobně a slyšet jejich stanoviska.

Bartoše, který spolu s celým předsednictvem Pirátů rezignoval po neúspěchu strany v krajských volbách, Fiala navrhl odvolat k pondělnímu datu. Piráti v reakci na způsob odvolání, který vnímají jako „vykopnutí z vlády“, spustili hlasování o odchodu z koalice, respektive o odstoupení od koaliční smlouvy. Hlasování skončí v pondělí ve 20 hodin.

Než se tak stane, sejde se prezident s předsedy všech pěti vládních stran. Od premiéra bude chtít slyšet jeho představu o případné podobě rekonstruované vlády, protože pokud Piráti vypovědí koaliční smlouvu, spolu s Bartošem by podali demisi i ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Pro Lipavského, s nímž se chce Fiala separátně sejít, by odchod Pirátů z vlády mohl být i jeho koncem ve straně. V této souvislosti se spekuluje o tom, že by ministr mohl v kabinetu zůstat jako nestraník.

Jak se situace vyvine, by mělo být jasné v úterý. Pokud Piráti rozchod s koalicí odhlasují, v úterý po jednání poslaneckého klubu by mělo být rozhodnutí sděleno oficiálně.

Vládní koalice bude mít bez čtveřice pirátských poslanců ve Sněmovně stále bezpečnou většinou 104 hlasů. Fiala o víkendu uvedl, že jasno o podobě rekonstruované vlády by chtěl mít do dvou týdnů.

Fiala neudržel nervy kvůli Bartošovi. Opět

Domácí

Výběr článků

Načítám