Hlavní obsah

Vládní boj s alkoholem zůstává na papíře. Nové recepty dostanou politici na stůl na podzim

Jindřich Vobořil končí jako národní protidrogový koordinátor, sám podle svých slov bude na konci srpna odcházet se smíšenými pocity. I když si vláda vytkla jako jeden z úkolů, že bude regulovat návykové látky podle míry škodlivosti, zůstává zatím jen u teorie. Závislost na alkoholu přitom společnost stojí ročně 35 až 55 miliard korun a je za kouřením druhá nejhorší.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Daň na tiché víno nebo zdanění podle obsahu alkoholu, které vládní akční plán zmiňuje, podle všeho zatím nepřijde. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) opakovaně prohlašoval, že s daněmi už se ve velkém hýbat nebude. Tiché víno naráží na odpor lidovců i opozice.

Poněkud symbolicky Vobořil ve své funkci ani nebude mít nástupce. Jeho agendu převezme Lucia Kiššová, ředitelka odboru protidrogové politiky Úřadu vlády. Na otázku, zda je do voleb vůbec ještě možné nějakou regulaci prosadit, odpověděla: „Čím déle se to bude posouvat, tím menší šance bude.“

Na podzim chce politikům představit seznam opatření, která je možné v boji se závislostmi zavést, jak to původně plánoval i sám Vobořil. „Týkají se omezení dostupnosti alkoholu, tabákových výrobků nebo reklamy na hazard,“ popsala Kiššová.

Daň na tiché víno definitivně padla, ministři už jen mlčí

Ekonomika

„Jsou tam opatření, která doporučuje i Světová zdravotnická organizace. Studie například ukazují, že varovné informace na lahvích s alkoholem mají na spotřebitele účinek,“ dodala ředitelka. Zmínila také možnost omezit místa, kde se dá alkohol pořídit, nebo dobu, kdy je možné jej zakoupit.

Zásadní je ale podle ní role reklamy: „Zaměřujeme se na populaci dětí a mladistvých. V reklamě vystupují mladí lidé, na sociálních sítích je nekontrolovaná, chování se tím normalizuje.“ Jedním z návrhů podle Kiššové je, aby se reklama na alkohol objevovala až ve večerních hodinách.

Tlak a nefér hry. Vobořil končí jako národní protidrogový koordinátor

Domácí

To prosazuje i poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). „Přišli jsme s návrhem na zákaz reklamy na alkohol v televizi a rozhlasu mezi šestou a dvacátou hodinou a na zavedení zdravotních varování na etiketách alkoholických nápojů, podobně jako tomu je na krabičkách cigaret, ovšem bez obrázků.“ Zmiňuje také posílení prevence.

„Co se bude prosazovat, to nechávám na politické reprezentaci,“ vysvětlila Kiššová. Sám Vobořil ještě v červnu prohlašoval: „Přijdeme s návrhem, nejspíše aby se zdanily nápoje podle množství alkoholu v něm. Přinejmenším by se měla daň zvýšit tak, aby alkoholické nápoje byly dražší než nealkoholické.“ Součástí návrhů, které na podzim předloží už Kiššová, mají být i daňové změny, které však s největší pravděpodobností zůstanou jen na papíře.

Legálně až tři rostliny? Samopěstování konopí má šanci, legalizace narazila

Domácí

Na dotaz, jaké jsou hlavní cíle vlády v oblasti závislostí do sněmovních voleb, odpověděla vládní mluvčí Lucie Ješátková: „Schválit dekriminalizaci samopěstování konopí, což by měla řešit i novela trestního zákoníku, dále například rozšířit dostupnost konopí pro léčebné účely.“

Vobořil zůstane poradcem vlády, chce se však zároveň vrátit do think-tanku Racionální politiky závislostí, který dříve založil. „Úplně volný trh i úplná prohibice jsou slepé cesty. Funguje regulovaný trh,“ říká. Skrze think-tank dokáže ovlivnit politiku možná i více než jako protidrogový koordinátor. V říjnu by rád otevřel kancelář i v Bruselu.

V pivu je alkohol? Opilý cizinec vjel v Brně do zákazu, při rozhovoru s hlídkou ztrácel vědomí

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám