Hlavní obsah

Vláda zjednodušila narovnání penzí pro členy protikomunistického odboje

Vláda ve středu v rámci snahy o narovnání podmínek pro účastníky odboje proti komunismu schválila návrh, který má pro odbojáře zajistit vyšší penze. Jde o to, aby osvědčení mohli snáze získat i lidé, kteří by se vzhledem k pokročilému věku do úřední procedury nepustili. Informoval o tom ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Strakova akademie, sídlo Úřadu vlády ČR

Článek

Přijatá norma má umožnit, aby vydání osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu mohli podat příbuzní, spolky i ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, a to i za osoby, které dosud žijí. Návrh nyní půjde do Sněmovny.

Cílem je snaha zajistit důstojné penze i pro osoby, které by měly nárok na vydání osvědčení, ale ať už z důvodu vysokého věku, nebo obav z jednání s úřady o ně nepožádaly. Řízení bude moci být spuštěno pouze se souhlasem dotyčného, což má zabránit stavu, kdy by mohly vyjít najevo okolnosti, které brání vydání osvědčení.

Za důstojnější penze pro disidenty se hladovkou před úřadem vlády brali zakladatel knihovny samizdatové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád a John Bok, který stojí za Spolkem Šalamoun. Poukazovali na to, že tito lidé mají kvůli ústrkům bývalého režimu nižší penze.

Již dříve byl přijat zákon, který má dorovnat nízké důchody některých účastníků odboje na průměrnou výši.

Disidenti se dočkají dorovnání důchodů, Senát souhlasil

Domácí

Výběr článků

Načítám