Hlavní obsah

Vláda zařazením ruské firmy na sankční seznam zákon neporušila, rozhodl soud

Umístěním ruského Podniku pro správu majetku v zahraničí na sankční seznam neporušila česká vláda zákon. Správní žalobu podniku, známého jako Goszagransobstvennost, na Fialův kabinet pražský městský soud zamítl. Rozhodnutí je pravomocné. Firma v Česku provozuje a spravuje nemovitosti, které jsou majetkem Ruska.

Foto: Novinky

Městský soud v Praze, ilustrační foto

Článek

Soudce Ladislav Hejtmánek upozornil, že městský soud nepřezkoumával správnost vládního rozhodnutí ani politiku. To je podle něj zodpovědnost vlády.

„Přezkoumáváme zákonnost toho, že žalobce byl umístěn na sankční seznam a zda byla dodržena jeho procesní práva z hlediska zákona. Nic jiného nám hodnotit nepřísluší,“ vysvětlil soudce.

Přidání podniku na sankční seznam schválila vláda loni v listopadu, čímž rozhodla o zmrazení jeho majetku. Žaloba mířila proti zamítnutí námitek vůči zapsání na seznam letos v lednu.

Právník podniku u soudu tvrdil, že řízení provázely chyby a vláda podle něj nemůže přijímat individuální správní akty. To soud odmítl. Námitky podniku proti zařazení na seznam podle něj vypořádány byly, procesní postup byl v pořádku.

Proti rozhodnutí soudu je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Zmrazení se týká zhruba 70 nemovitostí v Česku.

Goszagransobstvennost je podle sankčního seznamu federální agenturou strategického významu, podřízenou přímo Kanceláři prezidenta Ruské federace. Zodpovídá za správu, nákup či prodej nemovitostí ve vlastnictví Ruska v zahraničí.

Novinky upozornily v létě na spor Česka s Ruskem kvůli vymáhání dluhu za pronájem pozemků. Do loňska je mohlo Rusko užívat na základě historické dohody bezplatně, od té doby vyšplhal dluh nad 57 milionů korun, Rusko jej ale odmítá.

Rusko dluží Česku 57 milionů za pronájem pozemků. K platbě se nemá

Domácí

Výběr článků

Načítám