Hlavní obsah

Obce budou moci lidem zakázat odpalování pyrotechniky, schválila vláda

Vláda schválila novelu zákona, která zakazuje prodej pyrotechnických výrobků na tržištích, ve stáncích a v jiných přenosných zařízeních. Koupit si je tedy půjde jen v kamenných obchodech.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Ohňostroj v Ostravě

Článek

Výjimkou je nejméně nebezpečná kategorie zábavní pyrotechniky, jako jsou například bouchací kuličky. Ty budou dostupné od 15 let věku. Volněji k prodeji budou i prskavky.

Změna pravidel platí i v případě nákupu po internetu. Prodejce bude muset ověřit věk i odbornou způsobilost.

Novelu musí ještě posoudit poslanci a senátoři.

Trendem je oslava bez rámusu. Většina lidí chce pyrotechniku regulovat

Domácí

„Chceme vytvořit pravidla pro používání a prodej, která zajistí bezpečnost jak jejím uživatelům, tak jejich okolí,“ uvedl po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). „Shodli jsme se jednomyslně na přísné variantě,“ dodal.

Obce by dle novely mohly získat pravomoc používání pyrotechniky na svém území či jeho části zakázat, a to dlouhodobě i jen po vymezený čas.

Novela zákona dále stanovuje bezpečnostní vzdálenost minimálně 250 metrů, kterou budou muset lidé dodržovat při odpalování pyrotechniky od určitých objektů - nemocnic, domovů pro seniory, stacionářů, útulků, záchranných stanic či zoo.

Pyrotechnické výrobky se rozdělují do několika kategorií. Pro zábavní pyrotechniku jsou vyčleněny kategorie F1 až F4, pro divadelní pyrotechniku T1 a T2 a ostatní pyrotechnika je označována P1 a P2. Vyšší číslo vždy znamená větší nebezpečí při používání pyrotechniky.

Konec roku bude pro psy kvůli petardám utrpením

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám