Článek
Podle slov mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veroniky Hešíkové pro ČTK by se na financování neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor.
„Vláda se rozhodla do projektu vstoupit,“ reagoval na dotaz na tiskové konferenci Kupka.
Výše částky, kterou by Česko k účasti projektu hodnocení restaurací muselo zaplatit, nebyla dosud jasná, mluvilo se například o sumě 10 milionů na tři roky, či 54 milionů na pět let.
Kupka doplnil, že si kabinet kladl zejména otázku, co by se stalo, kdyby se rozhodl příležitosti nevyužít, a tedy, o co by přišla Česká republika, pokud by poplatek za michelinské ocenění nezaplatila.
„Ivan Bartoš (předseda Pirátů - pozn. red.) představil konkrétní analýzu toho, jak utrácejí turisté na českém území. Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent jejich celkové útraty,“ vysvětlil krok.
Za vlastního michelinského průvodce musí Česko nejdřív zaplatit. Otevřený dopis vládě podpořil i Pohlreich
Podle něj to tedy znamená, že se tím Česká republika stane přitažlivá pro spoustu turistů. „Je to nástroj, jak propagovat Českou republiku v zahraničí. Tento aspekt jsme v rozhodování posílili,“ přiblížil.
A doplnil: „Usilujeme v mnoha konkrétních projektech, aby se turisté na naše území vrátili. A tohle je jeden z konkrétních nástrojů, jak k tomu můžeme přispět za finanční prostředky, které budou velmi rychle návratné.“
V poslední dnech některé restaurace v Česku totiž sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef.
Autoři dopisu podobně jako kabinet míní, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.
Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí.
Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.