Hlavní obsah

Vláda schválila rozpočet, Bartoš ho nepodpořil

Vláda ve středu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 241 miliard korun. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na svém asi posledním jednání vlády rozpočet nepodpořil. Vláda původně počítala se schodkem 230 miliard, kvůli likvidaci následků povodní ale schodek prohloubila na 241 miliard.

Foto: Petr Horník, Novinky

Schůze vlády. Na snímku odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

„Je to nejvíce proinvestiční rozpočet v historii České republiky. Přes všechny potíže máme rozpočet, který je odpovědný, neprojídá naši budoucnost a takový, že garantuje to, že i v budoucnu budeme mít prosperitu a budeme úspěšným státem. Kdybychom neinvestovali, tak budeme mít vyrovnaný rozpočet, ale nebylo by to odpovědné,“ prohlásil po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Rozpočet bude příští rok s deficitem 241 miliard, schválila vláda

Ekonomika

Vláda také schválila zvýšení letošního schodku rozpočtu z 252 miliard na 282 miliard, také kvůli povodním. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat ve stavu legislativní nouze, podle kuloárních informací by se tak mělo stát příští týden.

Bartoš rozpočet nepodpořil

Bartoš pro rozpočet nehlasoval, odmítnutí rozpočtu vysvětlil tím, že chtěl peníze použít jinak.

„Chtěl jsem vyjednat miliardu pro ministerstvo zahraničí, neboť je již roky podfinancováno. Pro ministerstvo pro místní rozvoj více peněz pro hospodářsky ohrožená území a regionální rozvoj a peníze pro hybridní poštu, kterou má zajišťovat ministerstvo pro stavební úřady, a provoz digitalizace stavebního řízení,“ řekl Novinkám Bartoš.

Peníze podle něj mají být z Národního plánu obnovy a v rozpočtu zaneseny nejsou.

„Naštěstí se mi podařilo protlačit minule vládou usnesení, které zavazuje proplácet úvěry na výstavbu dostupného nájemního bydlení pro střední třídu a mohli jsme tak vypsat investiční programy pro obce skrze Státní fond podpory investic,“ dodal s tím, že by si přál i více peněz na školství.

Další ministři za Piráty na vládě nejsou. „Jsou v zahraničí,“ uvedl Bartoš.

V rozpočtu na příští rok dál chybějí miliardy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám