Hlavní obsah

Vláda potvrdila Síkelu jako kandidáta na českého eurokomisaře

Vláda na středečním zasedání potvrdila nominaci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) na českého eurokomisaře, uvedla na základě svých informací ČTK. Návrh na Síkelovu nominaci ve středu dopoledne projednal sněmovní výbor pro evropské záležitosti. To bylo podmínkou pro opětovné formální potvrzení nominace kabinetem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jozef Síkela na jednání Sněmovny

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) nyní formálně přednese návrh předsedkyni komise Ursule von der Leyenové. Koncem července požádala vlády unijních zemí o předložení jmen dvou kandidátů, ženy a muže, na eurokomisaře do 30. srpna.

Vláda ale už předtím rozhodla, že navrhne jen jednoho. O nominaci dvou kandidátů usilovalo vládní hnutí STAN, kabinetu kromě Síkely navrhlo europoslankyni Danuši Nerudovou.

Představitelé vlády opakovaně zmiňovali, že chtějí pro českého eurokomisaře silné portfolio, byť jeho úkolem je hájit evropské zájmy, nikoliv jen ty české. Síkela ve středu na výboru hovořil například o energetické bezpečnosti, rozvoji výzkumu a inovací nebo podpoře malých a středních podniků.

Dvořák k eurokomisaři: Nerespektovat požadavek von der Leyenové je furiantské

Domácí

Výběr článků

Načítám