Hlavní obsah

Vláda podporuje zavedení korespondenční volby. Z ciziny by se mohlo volit už příští rok

Aktualizováno

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2025 a následně od roku 2026 by mohli Češi v zahraničí volit korespondenčně. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda, informovali v tiskové zprávě jako první Piráti. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, podle nichž by došlo k ohrožení demokracie.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Volební místnost - ilustrační snímek

Článek

„Slíbili jsme korespondenční volbu, je to podle nás správná věc, která se týká až 600 tisíc našich spoluobčanů pobývajících v zahraničí. A slib plníme. Vláda dneska dala zelenou poslaneckému návrhu na její zavedení, pod kterým jsem podepsaný jako hlavní předkladatel,“ uvedl v tiskové zprávě ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan.

„Zahajujeme tím proces uzákonění korespondenční volby, která umožní našim občanům pobývajícím v zahraničí naplnit jedno ze základních občanských práv – volit. Teď se za něj jdeme poprat do Sněmovny. Věřím, že získáme mezi parlamentními stranami širokou podporu,“ dodal Rakušan.

Češi pobývající v zahraničí mohou ve volbách hlasovat nyní jen na velvyslanectvích, což může být pro voliče, kteří se nachází daleko od těchto zastupitelských úřadů, časově i finančně náročné.

ODS korespondenční volby nechtěla, teď o ně stojí. ANO změnilo názor opačně

Domácí

„Dnes a denně řešíme celou řadu věcí na dálku - vzájemnou komunikaci, nakupování, pracovní schůzky, jednání s úřady. To nám ulehčuje život a máme díky tomu víc času na to, co je pro nás důležité,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

„A mezi to opravdu důležité patří i to, aby se co nejvíc lidí aktivně podílelo na směřování naší země. Dává proto jenom smysl jim tuto snahu co nejvíc usnadnit,“ podotkl.

„To, že si studenti, pracující nebo krajané v zahraničí budou moct dopředu požádat o možnost volit korespondenčně, jim ušetří spoustu času, peněz i naježděných či nalítaných kilometrů k volebním urnám,“ dodal Bartoš.

Poprvé by mělo být možné volit prostřednictvím pošty na podzim roku 2025 ve volbách do Poslanecké sněmovny. Od roku 2026 pak i v prezidentských a evropských volbách.

Podle návrhu, který podepsali zástupci všech vládních stran, by poštou mohli volit Češi, kteří si osobně nebo on-line s předstihem asi 40 dní před volbami požádají na příslušném zastupitelském úřadu o identifikační lístek a nahlásí adresu, na niž chtějí doručit hlasovací lístky a obálky.

Na identifikační lístek volič stvrdí, že hlasoval sám za sebe. Volební lístek si vytisknou z informačního systému správy voleb, vloží do hlasovací obálky, a tu pak s identifikačním lístkem do doručovací obálky, kterou odešlou zpět zastupitelskému úřadu.

Komise následně po ukončení hlasování otevřou obálky a oproti identifikačnímu lístku zaznamenají do voličských seznamů účast daného voliče.

Podle předkladatelů navržený systém vylučuje možnost, že by volič hlasoval dvakrát. Obálka s hlasy bude vhozena mezi ostatní do urny.

Proti zavedení korespondenční volby se dlouhodobě staví opoziční hnutí ANO i SPD.

Hovoří o možném rozporu s Ústavou, kdy by mohla být porušena zásada tajné volby i ohrožení demokracie. Lze tak očekávat, že projednávání předlohy v Poslanecké sněmovně budou provázet tvrdé obstrukce.

Česko je jednou ze čtyř zemí v rámci Evropské unie, kde není možné volit poštou.

Korespondenční volba se odkládá. Obstrukcí ve Sněmovně by už teď bylo moc

Domácí

Jak by vypadalo korespondenční hlasování v českých volbách

Volby

Výběr článků

Načítám