Hlavní obsah

Vláda podpoří školní kampusy na hranicích velkých měst

Vláda bude hledat prostředky na navýšení kapacit středních škol, aby uspokojila poptávku po všeobecných oborech zejména v Praze a středních Čechách. Do budoucna by na kraji hlavního města mohl vzniknout kampus s kapacitou 4000 míst. Prostředky by mohly plynout formou dotací nebo zvýhodněných úvěrů Národní rozvojové banky, informoval ve středu premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) a představiteli Prahy a Středočeského kraje. Návrh se zamlouvá i opozici.

Foto: Stanislava Benešová, novinky.cz

Hostem podcastu Politalk byl premiér Petr Fiala.

Článek

„Snažíme se, aby všem dětem, které mají předpoklady pro studium střední školy, nebylo bráněno jen tím, že je nedostatek kapacit,“ uvedl Fiala. Právě v Praze a středních Čechách byla nejvyšší neúspěšnost u přijímaček. Přestože zde měli deváťáci u přijímaček nadprůměrné výsledky, naráželi právě na nedostatek míst hlavně na gymnáziích.

Podle Fialy schůzka s hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou (STAN) a Bohuslavem Svobodou (ODS) posloužila zejména tomu, aby si přilehlé regiony mohly porovnat data z elektronických přihlášek o zájmu uchazečů, dostupných kapacitách a možnosti naplnění poptávky uchazečů v příštím roce a dalších letech.

„Důležitý výsledek bylo i to, kam bychom mohli jít v dalších plánech. Dohodli jsme se, že otevřeme na vládní úrovni pro strategické investice jednání o tom, jaké by mohlo být do budoucna schéma podpory pro budování nových kapacit. Dohodli jsme, že vhodným řešením by byla výstavba kampusů na hranici Prahy a středních Čech,“ řekl premiér.

Za posilování víceletých gymnázií to schytává Praha i od vlastních politiků

Domácí

Podobně by se mohlo podle Beka postupovat i v dalších lokalitách. „Převis poptávky po veřejných čtyřletých gymnáziích je výrazný na jihu Moravy, v Praze, Středočeském kraji, ale i v Olomouckém a Libereckém kraji,“ uvedl.

„Výstavba kampusů na hranici velkých městech je správnou cestou, protože to jsou oblasti, kde se demografie může proměňovat podle toho, jak se rozvíjejí přilehlé obce. A v budoucnu by zde bylo možné snáze kombinovat třídy základních škol, gymnaziální třídy, třídy odborných škol podle vývoje demografie a poptávky,“ dodal.

Opozice volá po rychlejším řešení

Podle Peckové by projekt školského kampusu byl vhodný pro Letňany, které jsou okrajovou částí, ale zároveň v dostupnosti metra.

Plány se zamlouvají i opozici. „Mně se myšlenka kampusů líbí. Líbila by se mi ta variabilita, aby se mohly třídy proměňovat na mateřské, základní, gymnaziální apod.,“ řekla Novinkám a Právu stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). Nicméně by ocenila spíše akční scénář pro další měsíce.

Praha může šmahem zajistit stovky nových míst na čtyřletých gymnáziích. Ale nechce

Domácí

„Podpořila by daleko rychlejší navyšování kapacit gymnázií v Praze. Stačilo by přeměnit část víceletých gymnázií na čtyřletá. Takovou změnu lze udělat z roku na rok. Když se páťáci a sedmáci nedostanou na gymnázium, tak se jim nestane nic horšího, než že zůstanou na základní škole. A raná selekce ani neprospívá rovnosti ve vzdělávání. A když vezmete osmileté gymnázium, tak z něj můžete udělat dvě čtyřletá,“ řekla Novinkám a Právu.

„Praha chce naopak kapacity víceletých gymnázií navyšovat,“ pokrčila rameny. Návrh hlavního města na navyšování kapacit víceletých gymnázií však ministerstvo školství nepovolí. Praha si ale stojí za tím, že víceletá gymnázia rušit nebude.

Praha a Středočeši se přetahují, kdo může za nedostatek míst na gymnáziích

Domácí

Výběr článků

Načítám