Hlavní obsah

Vláda nominovala Síkelu na eurokomisaře

Aktualizováno

Vláda nominovala ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (STAN) na post eurokomisaře. Po jednání kabinetu se řekl premiér Petr Fiala. Rozhodnutí bylo jednomyslné.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jozef Síkela (STAN)

Článek

„Rozhodli jsme se už dnes vybrat kandidáta do Evropské komise. Za Českou republiku dnes vláda formálně rozhodla, shodla se na jménu eurokomisaře na další období. Tím bude ministr průmyslu Jozef Síkela,“ řekl premiér po posledním zasedání vlády před vládními prázdninami.

Chceme portolio, v kterém se skutečně rozhoduje
premiér Petr Fiala

Síkela má podle něj dostatek zkušeností i kontaktů jak doma, tak na mezinárodní scéně včetně té evropské. Česko chce, aby dosáhl na silné portfolium.

Které konkrétně by to ale mělo být, nechtěl upřesnit. „Nebylo by taktické ve chvíli, kdy vyjednáváme, jmenovat konkrétní portfolio. Ale myslím si, že z profilu našeho kandidáta je to jasné. Chceme portolio, ve kterém se skutečně rozhoduje,“ upřesnil Fiala na dotaz Novinek.

Také upozornil na to, že dochází k úpravě struktury Evropské komise. „Bude nová struktura, dochází přeskupování portfolií,“ řekl.

„Je to pro mě obrovskou ctí. Evropská komise bude mít v dalších letech velký vliv na vývoj evropského kontinentu,“ řekl Síkela, který pak udělal přehled svého působení ve funkci ministra průmyslu s tím, že bylo intenzivní. Možným kandidátem na jeho ministerský post je první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

Konečné slovo má Leyenová

O konečném výběru komisařů přitom bude rozhodovat šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Síkela byl jako kandidát zvažován dlouho, jeho hlavními konkurenty byla bývalá kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová (STAN) a bývalý europoslanec Marcel Kolaja (Piráti). „Dnes na vládě v rámci jednání zazněla všechna tři jména, která se objevovala ve veřejném prostoru. My jsme se bavili o dvou důležitých aspektech: Že chceme kandidáta, který bude mít co největší podporu, a pak zda nominovat dva kandidáty, nebo jednoho,“ řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

„Jsem rád, že jeden z našich nominantů získal podporu koalice, byl bych raději, kdyby ji získali oba. Věřím, že naše vyjednávací pozice by tak byla silnější,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

STAN navrhne na eurokomisaře Síkelu i Nerudovou

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám