Hlavní obsah

Vláda možná pirátská křesla obsazovat nebude, Lipavského chce nechat

Pozice ministra pro místní rozvoj a ministra pro legislativu by po odchodu Pirátů z vlády mohly zůstat neobsazené. Ve hře je podle informací Novinek varianta, že křeslo Michala Šalomouna bude zrušeno a resort místního rozvoje (MMR) bude řídit vedle dopravy až do voleb v roce 2025 Martin Kupka (ODS). Jan Lipavský by jako šéf diplomacie mohl zůstat, spekuluje se, že premiér jeho demisi nepřijme.

Foto: Petr Horník, Novinky

Schůze vlády. Na snímku odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Článek

„Jestli se Piráti rozhodnou odejít, budeme situaci řešit. Řekl bych, že bychom ji mohli řešit i tím, že některé posty obsazovat nebudeme,“ řekl Novinkám předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Prázdné by mělo zůstat jak křeslo Šalomouna, tak i odvolávaného pirátského předsedy Ivana Bartoše na MMR. „Vedl by to někdo jiný. Ale je to předčasná otázka,“ dodal Benda. Podle informací Novinek by resort mohl vést Kupka, který byl Fialou už v úterý pověřen, aby převzal proces digitalizace stavebního řízení.

„Pana ministra Lipavského mám osobně lidsky rád. Myslím, že fungoval na ministerstvu zahraničí dobře, hluboce ‚nepirátsky‘,“ dodal Benda s tím, že by si přál, aby Lipavský ve vládě zůstal. Varianta, že by Fiala Lipavského demisi nepřijal, je podle Bendy přijatelná. „Mohlo by se to stát,“ dodal. Lipavský by tak mohl zůstat ve vládě jako nestraník, ve středu totiž uvedl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, tak on sám odejde od Pirátů.

Rozjíždí se hra o Lipavského

Domácí

Benda zdůraznil, že nikdo z vlády si nepřeje, aby pirátští ministři skončili všichni. „Výhrada nebyla k Pirátům, výhrada byla k tomu, jak fatálně nezvládli digitalizaci stavebního řízení,“ dodal.

Výměna křesel? Nepravděpodobné

Vedle varianty, že ve vládě zůstanou po Pirátech dvě židle prázdné, se spekuluje i o možné výměně resortů. Kromě pozice ministra pro místní rozvoj se totiž uvolní i křeslo ministra průmyslu po Jozefu Síkelovi (STAN), jenž má být evropským komisařem pro mezinárodní partnerství.

Nabízí se, že by na ministerstvo průmyslu mohl usednout místopředseda Sněmovny za ODS a středočeský lídr Jan Skopeček, který by tím byl odlákán od nabídky ANO převzít pozici hejtmana v kraji. To je věc, která by se krajně nelíbila premiérovi a předsedovi ODS Petru Fialovi, jenž svým kolegům doporučil, aby uzavírali v krajích koalice ideálně na vládním půdorysu.

Pozici ministra průmyslu si však nárokuje hnutí STAN, obsadit ji má její místopředseda Lukáš Vlček a ten nemá důvod, proč by se jí měl chtít vzdát. I proto Benda pokládá výměnu resortů za „krajně nepravděpodobnou“. Stejně tak ji odmítl i Vlček. „Tomu se mohu jen usmát,“ řekl Novinkám.

Skopeček: Žádnou nabídku do vlády jsem nedostal

Žádnou takovou nabídku prý nedostal ani Skopeček. „Nejste první, kdo se mě na to ptá. Je to spekulace, žádnou nabídku na účast ve vládě jsem nedostal. Jinak to ani komentovat neumím, čtu o tom jenom v médiích,“ řekl Novinkám.

Sám prý radost z konce Bartoše ve vládě nemá. „Já jsem sice během léta kritizoval stav a průběh digitalizace stavebního řízení, nešlo mi ale o hlavu ministra, šlo mi o systém stavebního řízení. Když se to nepovede, tak se zablokuje výstavba. Přál jsem panu ministrovi, aby se mu to podařilo,“ poznamenal.

Analýza, která zlomila Bartošovi vaz: Není plán, nejsou definovány potřeby, navrhuje se přechodné období bez digitálu

Domácí

Na uvolněná místa ve vládě si nedělají zálusk ani lidovci. „Problém není politický, ale věcný. Stavební řízení má opravdu velké problémy. Je jedno, komu bude ten resort patřit. Musí patřit tomu, kdo bude největší zárukou, že se to co nejrychleji napraví,“ řekl Novinkám předseda lidoveckého klubu poslanců Aleš Dufek.

Necelý rok před koncem funkčního období vlády není pozice ministra pro místní rozvoj atraktivní. Varianta, že by resort řídil vedle dopravy Kupka, je podle Dufka schůdná. „Pokud by to byla ta nejlepší varianta pro věcnou nápravu problémů, tak proč ne. Upřednostní se varianta, která co nejdříve problémy odstraní,“ dodal.

I Dufek by byl pro, aby Lipavský jako ministr zahraničí ve vládě zůstal. „Bylo by to fajn, pan Lipavský odvádí dobrou práci, má naši podporu,“ řekl Novinkám.

Odchod Lipavského by poškodil ČR

Za Lipavského se postavili i Starostové. „Za mě by byla velká škoda, pokud by pan Lipavský nepokračoval ve své práci. Utrpěla by tím i Česká republika. Pojďme hledat řešení, aby pan Lipavský zůstal, kdyby se Piráti rozhodli z vlády odejít,“ řekl Novinkám Vlček.

Piráti budou o svém setrvání ve vládě hlasovat od pátku do pondělí. Vyprovokoval je k tomu nečekaný návrh na odvolání jejich šéfa Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj. Bartoš přitom už v neděli spolu se zbytkem vedení rezignoval na pozice ve straně, nové předsednictvo si strana zvolí v listopadu.

Piráti ve vládě končí. Bartoš vyzve Lipavského a Šalomouna k demisi

Domácí

Související články

Rozjíždí se hra o Lipavského

I když Piráti půjdou z vlády a ministr zahraničí Jan Lipavský podá demisi, mohl by i dál zůstat na svém postu. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že je s jeho...

Výběr článků

Načítám