Hlavní obsah

Vláda ANO a SPD ve Znojmě skončila. Novým starostou je Koudela

Novým znojemským starostou v pondělí zastupitelé zvolili Františka Koudelu (ODS) poté, co z funkce po necelých dvou letech odvolali Ivanu Solařovou (ANO). Pro odvolání Solařové hlasovalo 17 zastupitelů, pro Koudelu zvedlo ruku 16 zastupitelů. Zastupitelstvo má 31 členů. Skončila tak koalice hnutí ANO, SPD a Znojmáků.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

František Koudela (ODS) na mimořádném zasedání zastupitelstva spojeném s odvoláním vedení Znojma

Článek

Bohumila Beranová ze Znojmáků se totiž rozhodla, že už nebude podporovat současnou koalici a stane se součástí nové, na jejímž vytvoření se domluvila dosavadní opozice. Jde o strany či hnutí Naše Znojmo, ODS, KDU-ČSL a Pro Znojmo. Tuto koalici podporuje i nezařazený zastupitel Jan Šťastník (zvolen za ANO) a Jan Grois (zvolen za Naše Znojmo). Není zřejmé, jak se k podpoře budoucí koalice postaví druhý zastupitel Znojmáků Bert Bartas.

Beranová se z koalice rozhodla odejít, protože podle ní nefungovala. Dosavadní opozice vytýkala zaniklé koalici špatnou správu města, která se podle nich projevila především v tom, že loňské hospodaření skončilo ztrátou 71 milionů korun. Podle Jakuba Malačky (Naše Znojmo) je to nejhorší hospodaření za 13 let. Zároveň společně s Koudelou zmínili, že město víceméně zastavilo investiční aktivitu.

Starostka Solařová se v pondělí loučila proslovem, v němž zmínila, co všechno podle ní její koalice dokázala a jak se lidé z ANO ve vedení města zpočátku učili. Mezi lety 2014 a 2024 bylo ovšem ANO ve vedení města víc než osm let. Současnou změnu ve vedení města označila za převrat a uvedla, že jej organizují lidé ze stejných stran, které vedou Jihomoravský kraj. Solařová také řekla, že se tyto strany bojí, že na kraji jako kandidátka na hejtmanku nechá udělat stejné audity jako ve Znojmě. Bez detailů uvedla, že se k vládě ve Znojmě vrací „tradiční strany, které ovládají penězovody“. I další zástupce ANO David Štolpa se vracel do minulosti a zmiňoval kauzy, jejichž existenci ale policisté nedokázali.

Kdo nahradí padající SPD? V průzkumech se dotahuje Přísaha

Parlamentní volby

Koudela uvedl, že zástupci ANO zvolili populistickou rétoriku s řadou obvinění, ačkoliv policie v minulých letech ve Znojmě žádnou korupci neprokázala. „Děláte si kampaň do krajských voleb,“ řekl Koudela. I on se vrátil do období po volbách v roce 2022, kdy navrhoval jednání dnes vytvořené koalice s ANO, ale to si domluvilo koalici jinou. „Hledal jsem cestu k široké koalici, ale nebyla možnost. Proto jsme nyní začali jednat s paní Beranovou,“ řekl Koudela. Zmínil, že si stále dokáže představit spolupráci se řadou zastupitelů ANO, nikoliv však už se Solařovou. Ta i v minulých týdnech hovořila o korupčních praktikách stran nové koalice bez konkrétních údajů.

Podle Koudely je třeba zvýšit investiční aktivitu, řešit bezpečnost ve městě a například nastavit rovné podmínky pro spolky. Do konce týdne chce nová koalice představit program, koaliční smlouvu a rozdělení kompetencí.

Jak vládne opozice. ANO a SPD ve Znojmě: Písařská chyba za milion a placené místo pro olympionika

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám