Hlavní obsah

Okamura zažívá sešup, ANO posílilo

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34 procent. Oproti předchozímu měsíci mírně posílilo. Druhou příčku si drží vládní ODS s 16 procenty hlasů. Posílilo také hnutí STAN i Přísaha. Pohoršili si naopak Piráti, SPD i TOP 09 a lidovci. Do dolní komory by se dostalo jen pět stran. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi.

Článek

Podpora opozičního ANO se proti červnovému modelu zvedla o dva procentní body, z červnových 32 na 34 procent. Podle výzkumníků se Babišovu hnutí podařilo oslovit část nevoličů i příznivců jiných stran.

Po prvním ANO a druhé ODS, jejíž podpora se zvedla mírně z 15,5 na 16 procent, následují Piráti s devíti procenty, Starostové s 8,5 procenta hlasů a opoziční hnutí SPD s šesti procenty. Nikdo další by se do Sněmovny nedostal.

Podpora Pirátů proti červnovému modelu klesla z 11 na 9 procent, Starostové si ze 7,5 polepšili na 8,5.

Mladí opouštějí Piráty, rebelský hlas hodili v eurovolbách Turkovi

Eurovolby

Největší ztrátu utrpělo hnutí Tomia Okamury. Minulý průzkum mu přisuzoval devítiprocentní podporu, o tři procentní body vyšší než teď. Podle analytiků je za odlivem voličů přílišné politikaření, nedodržení slibů nebo spojení s Trikolórou.

Podle politologa Jana Květiny je SPD v dlouhodobé krizi a ztratilo punc protestní strany.

Vládní TOP 09 ani lidovci by nutnou pětiprocentní hranici pro zisk mandátů nepřekročili. Větší podporu než tyto strany získalo neparlamentní hnutí Přísaha, které překvapilo v evropských volbách, kde získalo třetí nejvyšší počet hlasů.

Sociolog Martin Buchtík už dříve upozornil, že koalice Přísahy a Motoristů nemusí úspěch v národních volbách zopakovat. V eurovolbách se silně soustředila na téma spalovacích motorů a prosazení změn u Green Dealu. Část úspěchu byla spojena i s osobou Filipa Turka, lídra koalice, který získal druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů.

„Byl bych opatrný s hodnocením, že už je jednou nohou ve Sněmovně. Tento úspěch by potřebovali aspoň zčásti potvrdit v krajských volbách,“ řekl nedávno Novinkám.

Se současnou politickou situací je spokojena čtvrtina obyvatel, o dva procentní body méně, než tomu bylo v červnu.

Lidé hodnotili také prezidenta Petra Pavla. Čtvrtina by jej oznámkovala známkou horší než tři. Nejproblematičtější je pro dotazované výběr jeho spolupracovníků, nejlépe naopak hodnotí jeho vystupování na veřejnosti.

Průzkumu, který vznikl v rámci projektu Trendy Česka pro ČT, se zúčastnilo 1035 respondentů a uskutečnil se mezi 10. až 21. červnem.

Prohráli Piráti a Okamura. Se SOCDEM je amen, míní politologové

Eurovolby

Výběr článků

Načítám