Článek
Třeba Vinice U všech svatých na kutnohorském kopci Sukov zůstala z větší části zelená. Horní partie se podařilo zdejším vinařům před jarními mrazy ochránit. A to i díky pálení balíků slámy.
O něco jiný pohled se ale naskýtá o kousek dál, na jejich menší viniční trati pod zámkem Kačina v obci Svatý Mikuláš. Tady se vinné kmínky zelenají jen pomálu.
„Tohle je příklad vinice, která celá pomrzla, ty škody jsou v podstatě stoprocentní,“ říká nám výrobní ředitelka Vinných sklepů Kutná Hora Soňa Podholová. A do ruky na ukázku bere jeden z pomrzlých, suchých květů, který se jí mezi prsty hned rozpadne na kousíčky.
„Ale vidíme, že réva obráží,“ ukazuje na nové výhony na hlavách kmínků, zelené letorosty i zdravě vypadající květy. „Takže ty keře jsou v relativně dobrém stavu. Věříme, že to bude dobré,“ neztrácí naději v možnou budoucí úrodu z celkem 44 hektarů vinic, na kterých sklepy hospodaří.
Vinná réva po mrazech obrůstá. Urodí-li se, bude z toho vzácný ročník
Menší úroda, lepší kvalita
Na zhodnocení výsledných ztrát je ale podle ní zatím brzy. Zda a jak se poškozené keře skutečně vzpamatovaly, budou mít víc jasno až za pár týdnů. „Když budeme na 50 procentech dlouhodobého průměru, tak věřím, že to bude dobrá zpráva,“ odhaduje.
Standardně podle ní bývají na jednom letorostu dva hrozny, teď je to většinou jeden. „Tady vidíte jeden malinkatý, řídký, z toho asi nic moc nebude. Tento květ vedle už vypadá lépe, z toho by mohl být normální hrozen,“ usuzuje při prohlížení vinice U Borku.
Nižní objem úrody by se mohl promítnout do její kvality a také výjimečnosti a vzácnosti letošního ročníku.
„Teoreticky by kvalita hroznů měla být vyšší, ať už z pohledu cukernatosti, nebo z pohledu dalších látek,“ vysvětluje Podholová. Výživa z kořenového systému keře se rozprostře do menšího počtu hroznů, o to víc jí ale dostanou a o to kvalitnější pak budou.
„Ale nevíme, jak bude vypadat celý ten ročník. Záleží samozřejmě na mnoha dalších faktorech, jak se bude vyvíjet počasí a tak dále,“ vysvětluje.
Zasaženou révu mají brzy v plánu podpořit také výživnými látkami, které mohou ve svém certifikovaném biodynamickém vinařství používat.
„Finišujeme výrobu bylinného fermentátu. S postřikem pojedeme příští týden, obsahuje spousty enzymů, které by měly ty keře ‚nakopnout‘, aby se lépe zotavily a upravily plodnost,“ uvádí.
Postřik používají každoročně, letos po něm však – vzhledem k současné situaci – sáhnou mnohem dříve.