Článek
Po nadprůměrně teplých dnech přišlo ochlazení, které, pokud udeří naplno, může významně ovlivnit letošní úrodu. Vinaři proto začali nově testovat technologii UV boostingu jako ochranu révy vinné před mrazem.
K testu využívají technologii na bázi UV-C záření – UV Boosting, kterou vyvinul tým z univerzity v Avignonu ve Francii. Zařízení nezanechává žádné stopy na rostlinách a lze ho používat jak v ekologickém, tak i v konvenčním režimu hospodaření. Od loňského roku ho vinaři ze skupiny Bohemia sekt, kam patří i Habánské sklepy, používali také k posilování imunity révy vinné vůči dopadům sucha a chorobám.
Test mrazuvzdornosti
„Test mrazuvzdornosti zkoušelo jen několik vinařství v Evropě a ukázalo se, že technologie může zafungovat i jako obrana proti mrazu. Je však potřeba ho použít osmačtyřicet hodin před nástupem mrazu, a pokud nízké teploty trvají delší dobu, lze to opakovat ještě dvakrát,“ uvádí Francois Sement, Head of Biology Research & Development ze společnosti UV Boosting, která technologii do ČR dovezla.
Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod
V českých podmínkách jde o první pokus tohoto druhu. „Mráz zpravidla nezasáhne celý vinohrad, ale jen kritická místa poblíž vodních ploch nebo v nižších partiích svahů. Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí jsme se rozhodli ve vybraných řádcích v těchto lokalitách účinky UV Boostingu otestovat,“ uvedl ředitel vinařství Habánské sklepy Petr Ptáček. Při přetrvávajícím chladném počasí se bude test opakovat.
Vegetace zrychlená o 14 dní
Vegetace na vinicích je zrychlená přibližně o čtrnáct dní oproti normálu. V případě, že v této fázi vývoje rostlin teploty klesnou pod bod mrazu, mohlo by se to negativně projevit i na letošní úrodě.
„Hrozny z části vinice zasažené mrazem mohou mít jiný charakter než na zbytku vinice. Zpravidla dosahují nižšího množství i velikosti a dozrávají v jiný čas, což je problém z hlediska sklizně i zpracování hroznů. Samozřejmě to zvyšuje i náklady na sklizeň,“ dodal Petr Ptáček.