Hlavní obsah

Vinaři: Spor o daň z nás udělal vyvrhele, nechybí urážky a útoky

Nepřátelé společnosti čerpající z neoprávněných výhod. Tak jsou často líčeni vinaři. Role, do které je dostal spor o zavedení spotřební daně na tiché víno, vinaře zaskočila. Zloba a nenávist cílící i na konkrétní lidi, na to nejsou dle svých slov zvyklí.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

Vinaření je vlastně spousta práce. A pak přijde jedna mrazivá noc a přijde vniveč. Ctirad Králík na archivním snímku obhlíží zmrzlý vinohrad.

Článek

„Pročítat diskuse pod články o spotřební dani je jen pro silné povahy. Kladu si otázku, kde se to v lidech bere,“ řekl místopředseda Vinařské asociace ČR Jiří Maděřič. Urážky vinařů, ať táhnou, že dělají patoky, a další plní internet. Vládní návrh na zavedení spotřební daně dal lidem nového nepřítele. „Ty debaty jsou opravdu náročné,“ souhlasí ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Nenávist se neodehrává jen ve virtuálním prostředí. „Je hodně znát, není to jen o tom, že se potkáváme na internetu se zlostnými komentáři, ale je to i v reálu. Občas narážíme na lidi, kteří jsou útoční, někteří vyhrožují a nadávají, není to nic příjemného. My jako vinaři jsme nic neudělali, nikdo z nás není nic jiného než obyčejný zemědělec,“ dodal Maděřič.

Pro vinaře starající se o vinice nejsou diskuse na internetu prioritou, nemají na ně čas. Jsou tak snadným terčem výpadů. Otázku zavedení spotřební daně řešili jejich zástupci. „Odvedli spoustu práce, snažili se komunikovat, vysvětlovat, sdělovat, proč spotřební daň není rozumný nápad, tam ještě chápu bouřlivé emoce,“ říká Maděřič.

Útoky cílí na konkrétní lidi

Kdyby se jednalo jen o nadávky na internetu, kde jsou hojně obviňování z nekalých praktik, podvádění, asi by to vinaři přešli mlčením či trpkým úsměvem. Část útoků se ale přenáší do reality a veřejného prostoru.

„Pokud je to v obecné rovině, je to něco jiného, jenže některé jsou přímo osobní a silně adresné. Vím o konkrétních případech, konkrétních jménech, ale nechci je uvádět, protože to není příjemné pro nikoho,“ dodal Maděřič s tím, že napadaní vinaři s celou záležitostí o zavedení daně ani nemají nic společného. „Nikomu nic neudělali, žijí svůj život. Mají svou práci, která není o tom, že by jezdili a lobbovali,“ připomněl.

Nechybí prý manipulace s fakty

Vinařům vadí manipulace s fakty. Netýká se jen diskutované spotřební daně, ale i dalšího zdanění. „Připadá mi to jako kampaň. Když jsem viděl v televizi stesky, že pivovarům se zvýší DPH z deseti na jednadvacet procent a vinařům nic, položil jsem si otázku, proč jde k divákům taková informace. Proč v ní chybí, že vinaři odvádí DPH ve výši jednadvacet procent už řadu let, a tak jim nebylo co zvýšit. Tady je počátek toho všeho, co se děje a proč jsou z nás nepřátelé společnosti,“ říká Ctirad Králík ze ZD Sedlec.

Jediné, co vinaře uklidňuje, je skutečnost, že primárně naštvaní jedinci nepatří mezi návštěvníky jejich akcí. „Lidé, co jdou do sklepa, tak si chtějí večer užít, ne řešit daň. Kdo je naštvaný, rozlícený či nešťastný z neplacení daně, by tam asi nešel, takže u sudů se můžeme bavit o víně samotném,“ uzavřel Maděřič.

Konec politických tanečků. Zdanění vína míří k ledu

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám