Hlavní obsah

Vinaři prý nebudou chtít po státu náhradu za škody způsobené mrazy. Je to příroda, vysvětlují

Zástupci vinařů se shodli a nepožadují kompenzace za škody způsobené mrazy. Ty přitom přesáhly částku dvě miliardy korun. Chtějí ale, aby ministerstvo upustilo od debat o zavedení daně na tiché víno. Čtvrteční schůzka vinařů s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) se ale tématu daně vůbec nedotkla.

Foto: Milan Vojtek

Mrazem zničená vinice

Článek

„Jsme zvyklí podnikat v souladu s přírodou a víme, že jsou lepší nebo horší období. Faktem je, že profese i životy farmářů a zemědělců jsou spjaty s vyšším podnikatelským rizikem, a ne vždy si mohou v krajině poradit sami. Vinařství je navíc obor s dlouhým výrobním poločasem, a podle toho se chováme a plánujeme. Proto požadujeme ustoupení od debat o zavedení spotřební daně na tichá vína,“ uvedl před jednáním s ministrem Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky.

Vyplácení kompenzací nebude svaz podle Chlada podporovat, ale je možné, že některý z vinařů o ně zažádá sám.

Při čtvrtečním jednání vinařů s Výborným se ale o dani vůbec nejednalo. Vinaři se však domluvili na zrušení některých dosavadních podmínek, které vyžaduje ekologické vinařství, neboť tyto postupy nelze vzhledem k devastačnímu působení mrazů dodržet.

Jde například o zrušení povinnosti udržet minimální počty produkčních živých keřů révy. Zrušení podmínek se bude posuzovat na základě mapy, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav. Na ní budou vyznačeny zasažené lokality.

Škody mráz způsobil především na vinicích v Čechách, ty moravské, kterých je více, jsou zasaženy podstatně méně.

Stovky hořících svící pomohly vinařům zachránit úrodu hroznů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám