Hlavní obsah

Vína z krabic jsou většinou patoky

Právo, Jan Chmelíček
BRNO

PET láhve a krabice s levnými stolními víny obsahují často patoky. U mnohých je klamavé nejen označení země původu, ale také označení "víno", protože ve skutečnosti jde jen o alkoholický nápoj, při jehož výrobě byl pouze použit i produkt vinné révy. Vyplývá to ze zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce, kterou v pátek zveřejnili v Brně.

Foto: Pavel Čempěl

Ukázka saunového rituálu při slavnostním otevření.

Článek

Zkoumáno bylo sedmnáct vzorků stolních vín domácí produkce. Z nich ovšem většina používá i zahraniční subdodávky, dovážené v sudech či tancích. Inspekce ale nekontrolovala vína dodávaná do Česka ze zemí EU v originálním balení, většinou v krabicích.

Jak uvedl ústřední ředitel inspekce Jakub Šebesta, ze 17 vzorků vyhověly pouze tři. Deset nevyhovělo senzoricky, protože vykazovaly choroby a vady zhoršující jakost vína, sedm vzorků bylo klamavě označených, protože byly vyrobeny nepovolenými technologickými postupy, u sedmi vzorků inspektoři zjistili falešné označení země původu, v šesti případech víno nebylo vyrobeno z hroznů vinné révy. U většiny vzorků inspektoři zjistili souběžně více nedostatků, žádné z vín však nebylo zdravotně závadné.

Při kontrole obstálo pouze Stolní víno bílé polosladké v plastové láhvi z Diany Hrušovany nad Jevišovkou, Moudrý Valach, stolní červené víno v plastové láhví z Družstevních vinných sklepů Hodonín a Karel IV., červené stolní víno v krabici ze společnosti Bohemia sekt Starý Plzenec.

Odhalili nepovolené výrobní praktiky

"Ve spolupráci s Generálním ředitelstvím cel a jeho laboratoří jsme poprvé použili metodu nukleární magnetické rezonance, která umožňuje prokázat botanický původ lihu. Podle zákona může totiž stolní víno pocházející z určité vinařské zóny, obsahovat jen určitý nejvyšší obsah alkoholu vyrobeného z řepného cukru," vysvětlil vrchní inspektor vína Bronislav Pavelka a dodal, že pokud je maximální povolená hranice překročena, pak mohlo být příčinou použití málo vyzrálých hroznů.

To však není pravděpodobné, zvláště když surovina pochází často z jižních zemí. Pravděpodobnější je, že došlo k zmnožení nebo nastavení vína přidáním tzv. druháku nebo kvasničáku, které se při výrobě doslazují. "Tyto praktiky jsou nepovolené, takový nápoj nemůže být označen jako víno," vysvětlil Pavelka.

Vínům, která propadla při zkoušce pravdy, kraluje Veselý šenkýř z firmy Revix, s. r. o. Dolní Bojanovice, který obsahuje 85 procent lihu z řepného cukru místo povolených 24,63 %. Polosladká červená a bílá vína v PET láhvích od VH Trading, s. r. o. Hradec Králové jsou na tom podobně, červené obsahovalo 83 procentx alkoholu z řepného cukru.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám