Hlavní obsah

Víkendové tropy ukončí silné bouřky s kroupami. Pak se citelně ochladí

Extrémně teplý víkend ukončí silné bouřky s přívalovými dešti. Na některých místech se mohou objevit i menší kroupy a silný vítr. Teploty se budou ještě v sobotu a v neděli pohybovat přes 30 °C, od pondělí se znatelně ochladí.

Foto: ČHMÚ

Výstraha pro počasí 29. 6.

Článek

V sobotu se budou teploty na většině území pohybovat mezi 31 a 34 °C, a to až do podvečerních hodin. Totéž očekávají meteorologové i v neděli, vyplývá z výstrahy.

Už v neděli kolem poledne se ale mohou začít objevovat silné bouřky. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro celou Moravu, Slezsko a východní část Čech od 12 hodin do pondělní noci.

„V neděli se v souvislosti s přechodem studené fronty od západu na většině území mohou vyskytnout silné a velmi silné bouřky,“ upozornili meteorologové.

V Čechách se bouřky objeví v neděli odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku od pozdního odpoledne až do brzkých ranních hodin v pondělí.

Ochladí se o deset stupňů

Zatímco na západě Čech mají být bouřky slabší, na východě republiky je doprovodí přívalové deště a velké kroupy. Velikost meteorologové odhadují na zhruba tři centimetry. Přidají se i silné nárazy větru a napršet může v některých místech až 70 mm.

„Přívalový déšť může způsobovat rychlý odtok vody z krajiny, lokální zatopení zejména níže položených míst a prudké rozvodnění malých toků nebo i suchých koryt, a to zejména v oblastech s vyšším nasycením půdy po bouřkách z předchozích dnů,“ varuje ČHMÚ.

V pondělí se ochladí zhruba o deset stupňů. Teploty se budou pohybovat mezi 20 a 24 stupni. Bouřky budou nad ránem doznívat už jen na východě Moravy. Podle předpovědi bude polojasno až zataženo s občasnými přeháňkami.

Krupobití a vítr síly orkánu. Takové bouře Německo ještě nezažilo, v neděli je zakusí i Česko

Evropa

Výběr článků

Načítám