Hlavní obsah

Vězni z koncentračního tábora po 79 letech poděkovali Náchodu za záchranu

Starosta Náchoda Jan Birke (SOCDEM) tento týden převzal obraz Náchod 1945, který namaloval malíř Edward Kostka. Je symbolickým poděkováním obyvatelům Náchoda za jejich hrdinskou pomoc obětem nacismu na konci druhé světové války. Nedaleko českého města totiž byla pobočka koncentračního tábora a Náchoďané nejen pomohli, ale i přímo zachránili před smrtí řadu zdejších vězňů.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Starosta Jan Birke (vlevo) a historik Bronisłav Kamiński odhalili obraz – dar občanům Náchoda.

Článek

Nedaleko Náchoda v Žakši – což bývala část tehdejší německé Sackisch Kudowy a dnes jde o součást polského města Kudowa-Zdrój – byla v letech 1944 až 1945 pobočka koncentračního tábora Gross-Roses.

Zdejší vězni, mezi nimiž byla asi tisícovka židovských žen, které předtím prošly Osvětimí, pracovali pro těžký průmysl. Přežívali v neustálém strachu, špíně, strádali hladem a nemocemi. Šestého května 1945 mnohé z nich zachránili lidé z Náchoda, kteří do tábora přišli a vězně ve zuboženém stavu odvezli ještě předtím, než se jich nacisté zbavili coby nepohodlných svědků.

V Náchodě se jim pak dostalo další pomoci, bez níž by mnozí z těchto vyčerpaných a nemocných lidí zřejmě domů už nikdy nedorazili. Náchoďané pomohli navzdory hrozbě epidemie i faktu, že ani oni sami jídlem neoplývali.

„Vždyť to byli lidé,“ vzpomíná na slova svého tatínka Ladislava Hlíny bývalá učitelka Vlasta Klapalová. Její otec byl jedním z těch, kdo se nebáli a pomohli. Stejně jako Stanislav Coufal, přezdívaný italskými zajatci Flavio. Osobně pomohl v dubnu 1945 mladému italskému vojákovi Luigi Baldanovi při útěku z koncentračního tábora. Uprchlík válku přečkal v úkrytu u dalších lidí ve Dvoře Králové. Celý život chtěl všem poděkoval, bohužel to již nestihl. Jeho díky proto zprostředkovaly až jeho děti.

„Osobně jsem až donedávna o této společné česko-polské historii vůbec netušil a myslím, že ani celá řada obyvatel Náchoda o ní dodnes neví. Příběhy odvahy a pomoci ale nesmíme zapomenout, zejména v naší době. Už nikdy nesmíme dopustit zvěrstva, která se tehdy v koncentračních táborech děla,“ míní starosta Jan Birke.

Snažili se vzpomínky vytlačit

Na plátně je mezi postavami vězňů v koncentráčnickém oděvu zobrazena také Alice, maminka Tomáše Krause, ředitele Institutu Terezínské iniciativy. Oba jeho rodiče měli to štěstí, že válku přežili.

„Táta byl předváleční novinář. S reportérskou důkladností po válce sepsal vše, co se dělo. Chtěl varovat. Ale jeho přístup byl spíš menšinový. Lidé, a mezi nimi i moje matka, všechny ty události vytěsňovali ze své mysli. Nemluvili o tom a nechtěli vzpomínkami ani zatěžovat své děti. A tak já dlouho netušil, že existuje nějaká Kudowa, co se tam dělo. Až od maminčiny spoluvězenkyně jsem se dozvěděl, co tam prožívali,“ připomněl Tomáš Kraus.

Náchod 1945

V Kudowě-Zdróji vyšla u příležitosti předání daru publikace, obsahující svědectví o událostech v koncentračním táboře Žakš. V ní jsou i slova Miry Bock Lester:

„Můj zločin – narodila jsem se jako Židovka. Byla jsem v Osvětimi 6 nebo 8 dní. Naštěstí mě poslali do tábora Bad Kudowa, nikoli do plynu a pekelných pecí. Koncem srpna 1944 jsem s dalšími dívkami přijela do Sackisch Kudowa. Pod dohledem kruté vedoucí tábora SS nás odvezli do baráků, kde bylo umístěno 20 dívek v jedné místnosti s dvoupatrovými palandami, se slaměnými matracemi a dekou na přikrytí. Každé ráno jsme byly svolány, počítali nás s německou přesností. Baráky byly oplocené ostnatým drátem a nikoho nenapadlo utéct. Byly jsme oblečeny do pruhovaných „šatů“ a měly jsme oholené hlavy. Po svolání jsme dostaly tzv. kávu z praženého obilí a porci chleba na celý den.“

Obraz Náchod 1945, jenž má být připomínkou smutných událostí i nezištné pomoci člověka druhému člověku, bude podle slov starosty Birke vystaven tak, aby byl přístupný všem občanům Náchoda. Například na radnici nebo ve spolkovém domě. O přesném umístění se ale dosud nerozhodlo.

Medvědi z hradů a zámků mají zmizet

Domácí

Výběr článků

Načítám