Hlavní obsah

Většině obyvatel Ostravy už opět teče z kohoutků teplá voda

Ostrava-Třebovice
Aktualizováno

Od čtvrtečního večera se konečně podařilo energetikům ze společnosti Veolia Energie obnovit dodávky teplé vody pro většinu částí Ostravy, a to včetně Poruby nebo fakultní nemocnice.

Foto: Pavel Karban

I když se Elektrárna Třebovice stále vzpamatovává z povodně, dodávky teplé vody se jí už podařilo obnovit pro většinu Ostravy.

Článek

Už ve středu začala Veolia Energie dodávat teplou vodu dvěma třetinám moravskoslezské metropole. Od čtvrtečního večera pak začala teplá voda postupně proudit i obyvatelům jedné z nejlidnatějších ostravských částí, Poruby.

„Hydraulické problémy, které bránily spuštění provizorních dodávek teplé vody pro Porubu, se podařilo vyřešit. Alternativní zdroj, jenž je od středy v provozu, tak dodává teplou vodu i do této městské části,“ řekl Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie s tím, že zásobování Ostravy-Poruby je pro firmu mimořádně důležité nejen proto, že se jedná o druhou nejlidnatější část města, ale i kvůli tomu, že se v ní nachází fakultní nemocnice.

Přenastavení o setiny milimetru, temelínský první blok opět vyrábí elektřinu

Ekonomika

„Nemohli jsme si dovolit nechat největší nemocnici na severu Moravy bez teplé vody delší čas. Proto pro ni máme nachystané i další prozatímní řešení. Jedná se o mobilní kotelnu na lehký topný olej. Ode dneška bude napojena na připravené horkovodní armatury a propojena s naší horkovodní sítí. Pokud by dodávky teplé vody, které postupně proudí do celé Poruby, vypadly, má nemocnice záložní zdroj. Ten zajistí areálu zásobování teplou vodou za všech okolností,“ ujistil.

Vrbka upozornil, že dodávky do většiny Ostravy zajišťuje z velké části provizorní řešení. „Kvůli poruchám způsobeným záplavami na předávacích stanicích a částech rozvodné sítě mohou zásobování stále provázet komplikace. Voda může být například vlažnější než obvykle. Naše týmy ale nepřetržitě pracují na odstraňování poruch a plném obnovení služeb,“ nastínil.

Záplavy se v Moravskoslezském kraji dotkly 99 700 lidí. Číslo zahrnuje jak ty, které zasáhla povodňová vlna, ale i lidi, které vyplavila voda při přívalových deštích.

FOTO: Satelitní snímky odhalují rozsah povodňové apokalypsy v Česku a Polsku

Domácí

Výběr článků

Načítám