Hlavní obsah

Většina zemí EU se na další zdravotní krize připravuje. Česko zaostává

Ani dva roky trvající pandemie covidu nevyburcovala české politiky k tomu, aby zdravotnictví lépe připravili na další krize. Na nápor nemocných není systém dostatečně připraven. Ať už půjde o epidemii nebo vysoký podíl lidí se srdečními chorobami či obezitou. Za víc než polovinou evropských zemí Česko zaostává, upozornila bezpečnostní konference Globsec.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Zkumavky s odebranými vzorky od lidí, u nichž bylo podezření na nákazu koronavirem. Snímek z 23. července 2020

Článek

Obavy budí aktuálně mpox, dříve opičí neštovice, které se šíří v Africe. Velký nápor na zdravotnictví ale v příštích letech přinese i rychle stoupající počet lidí s chronickými chorobami, jako je cukrovka nebo kardiovaskulární nemoci. Státy proto rychle zvyšují peníze na prevenci, aby nápor nemocných včas snížily.

„Jak vyplývá z nejnovějšího reportu GLOBSEC Health Readiness Index (HRI) 2023, většina zemí střední a východní Evropy vynakládá na prevenci pouze tři procenta svého rozpočtu na zdravotní péči. Na očkování dokonce jen 0,5 procenta, přestože je očkování efektivním nástrojem prevence u více než 30 nemocí,“ uvedl Jasper Kunow, generální ředitel pro střední Evropu a Portugalsko společnosti MSD.

Česko dává celkově na zdravotní péči přes osm procent ze svého HDP, značná část jde ale na léčbu a zajištění péče.

V připravenosti je Česko ze sedmadvaceti zemí na 18. příčce. Nejhůř je na tom Bulharsko, Polsko nebo Lotyšsko, naopak nejlépe Norsko, Nizozemsko, Švédsko a Německo. Model zohledňuje dostupnost inovativních léků, přístrojů, počty zdravotníků i rizikové zdravotní návyky společnosti (kouření, alkohol), demografii nebo třeba proočkovanost.

Čekání na léky v Česku a Německu. Rozdíl je propastný

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám