Hlavní obsah

Větší hloubka, než myslela. Elektrokolo cyklistce v Pardubicích odnesl proud

Pardubice

Nezodpovědnou ženu museli v pondělí ráno zachraňovat v Pardubicích. Vyrazila na elektrokole do práce navzdory domu, že silnici zaplavila rozlitá řeka Chrudimka. „Vůbec mě nenapadlo, že by se někdo vydal do 1,4 metru hluboké vody, která teče nedaleko Drozdic,“ řekl Novinkám Jan Procházka (ANO), starosta čtvrtého městského obvodu s tím, že ženu vytáhli, elektrokolo jí ale uplavalo.

Foto: Policie ČR

Příjezdová silnice mezi Nemošicemi a Drozdicemi se proměnila v řeku.

Článek

Místo nyní hlídají policisté nebo strážníci. Hloubku zde způsobuje dolík, kterým silnice vede. „Když tam hasiči jdou a tahají něco z vody, mají vodu po prsa,“ vysvětlil starosta Procházka.

Chrudimka v Nemošicích je na výšce 367 centimetrů a přesáhla hranici extrémní povodně.

„Špatná situace je v Drozdicích, kde je voda vylitá. Navíc kolem třetí hodiny ráno to přišlo do Nemošic. Všechny domy máme zapytlované, ale řeka teče ulicemi a po zahradách,“ popsal aktuální situaci Procházka s tím, že pro obyvatele bylo nepříjemné, když ráno vstávali do práce, vykoukli z okna a viděli, že na ulici teče voda.

Foto: Policie ČR

Voda v ulicích Drozdic, části Pardubic

„Tolik vody tu nepamatujeme. Voda v ulici Mnětická už byla, ale tentokrát to jde po polích mezi Nemošicemi a Drozdicemi. Silnice je uzavřená, ze spodní části Drozdic je ostrov,“ dodal starosta.

Již počátkem víkendu dostalo osm ohrožených domů nabídku evakuace do obecního domu v Mněticích, ale zatím ji nikdo nevyužil. Lidé mají auta odvezená do bezpečí, v objektech zůstává třeba jen jeden člen rodiny.

„Na místě jsou policisté a spolu s dalšími složkami IZS žádají obyvatele o zajištění jejich majetku, přeparkování vozidel a tak podobně,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská.

Mírně optimistická zpráva zaznívá z dispečinku Povodí Labe.

„Kulminace povodňových vln na přítocích Labe se vyskytují v blízkosti závěrových profilů nebo jimi během noci prošly. Pozdější kulminaci předpokládáme na Loučné a Jizeře, a to v pondělních odpoledních hodinách,“ uvedl vedoucí dispečinku Jiří Petr s tím, že se na východě Čech očekávají srážky s úhrny do 15 mm. V důsledku toho může dojít k dočasnému zastavení poklesu průtoků, případně k rozkolísání průtoku v oblastech s nasyceným povodím, zejména v povodí Novohradky a Tiché Orlice ale může být rozkolísání výraznější.

Další uzávěry v Pardubicích

„Z bezpečnostních důvodů zavíráme most přes řeku Chrudimku u Bělobranského náměstí, kvůli stoupajícímu Labi zavíráme cyklostezku podél řeky u Rosic v části od mostu Kpt. Bartoše a preventivně se uzavírá i náhon k Matičnímu jezeru,“ uvedla mluvčí pardubického magistrátu Alexandra Tušlová s tím, že hasiči aktuálně převážejí ze služeb města 200 pytlů s pískem na zajištění kanálu Halda.

FOTO: Před a po. Jak velká voda změnila obce v Česku k nepoznání

Počasí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám