Hlavní obsah

Veterináři na Klatovsku likvidují 27 tisíc kusů drůbeže nakažené ptačí chřipkou

Myslív

Sedmadvacet tisíc kachen, bažantů a orebic začali ve středu dopoledne utrácet veterináři v chovu Klatovského rybářství v Myslívě. Testy zde odhalily ptačí chřipku. Likvidace možná potrvá až do pátku.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Likvidace chovu drůbeže v Myslívě na Klatovsku.

Článek

Informaci Novinkám potvrdil zástupce ředitele Státní veterinární správy (SVS) Plzeňského kraje Richard Bílý. „Zatím je usmrcených šest tisíc kachen z haly, kde se nákaza objevila,“ řekl krátce před středeční 13. hodinou. Na místě je osm jeho kolegů.

Manipulaci se zvířaty zajišťuje patnáct zaměstnanců podniku v ochranných oblecích. Drůbež postupně nosí do speciálních kontejnerů s plynem. Pomáhá také 25 hasičů. Jejich mluvčí Petr Poncar uvedl, že se věnují především dekontaminaci osob a kafilerních vozidel.

Podle Bílého přijde během odpoledne řada na další prostory, kde je přibližně dvanáct tisíc kachňat a orebic. „Jako poslední se dostaneme na divoké kachny a bažanty. S nimi je manipulace trochu těžší. Musíme alespoň vyzkoušet, jak rychle to půjde, abychom vše dobře naplánovali,“ nastínil.

Situaci komplikovalo počasí, na Klatovsku od rána silně pršelo. „Proto v úvahu připadá, že se práce protáhnou až do pátku,“ dodal zástupce ředitele.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Likvidace chovu drůbeže v Myslívě na Klatovsku.

Zatím není jasné, jak přesně se nákaza do chovu dostala. „K zavlečení došlo pravděpodobně od volně žijících ptáků. Ale nevíme, jestli to bylo vzduchem, podestýlkou nebo jiným způsobem. Probíhá šetření,“ připomněl Bílý.

Klatovské rybářství musí následně veškeré prostory farmy nechat vydezinfikovat a poté do nich teprve může znovu zvířata umístit. „Určitě půjde o měsíce. Nejcennější jsou pro nás roční a dvouleté divoké kachny. Bude nám chybět chovné hejno,“ vysvětlil zootechnik podniku Jan Kanta.

Veterináři už kolem ohniska vymezili tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru. Součástí opatření je například to, že majitelé nesmí drůbež přesouvat nebo jsou zakázané burzy či výstavy ptactva.

Nově se nákaza vyskytla v nedalekém malochovu ve Zborovech na Klatovsku. Majiteli uhynulo pět slepic z šestnácti. „Zbývající drůbež už byla utracena,“ informoval tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Protože Zborovy spadají do aktuálního pásma dozoru, nebudou veterináři vyhlašovat další opatření, zdůvodnil Vorlíček.

Ptačí chřipka na Klatovsku: Zřejmě nová mutace, utraceno bude 27 tisíc kusů kachen, bažantů či orebic

Ekonomika

Výběr článků

Načítám