Hlavní obsah

Věrní Miloše Zemana si založili nové hnutí. Zlákalo i exministra dopravy

Lidé z nejbližšího okolí exprezidenta Miloše Zemana chtějí zpět do politiky. Založili hnutí Hlas samospráv, v jehož čele je vlivný šéf hradní administrativní sekce a někdejší ředitel Správy Pražského hradu Jan Novák. Upozornil na to Deník N, podle kterého stál u vzniku i lobbista Martin Nejedlý. Ucházet se chce hnutí o křesla už v letošních krajských volbách.

Foto: Petr Horník, Novinky

Miloš Zeman na autogramiádě knihy Spiknutí

Článek

V předsednictvu figuruje i bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík. „Ano, jsem součástí vedení hnutí,“ potvrdil Deníku N.

Impulzem pro založení podle něj byly debaty o problémech samospráv, na které se chtějí zaměřit.

Zeman vyplul na challengeru

Domácí

Mezi dalšími členy hnutí jsou také advokáti Petr Michal a Jaromír Císař, společníci advokátní kanceláře Císař, Češka, Smutný, která aktuálně nese název Portos. Advokát Michal podle deníku opakovaně navštěvoval za Zemanova působení na Hradě prezidentskou kancelář a v roce 2018 zastupoval někdejšího Zemanova poradce Martina Nejedlého při podání vysvětlení v kauze rozdělování sportovních dotací.

Další jména mají být „odtajněna“ v příštích dnech. Sám Nejedlý podle deníku v hnutí nefiguruje ani ho neinicioval. Měl však pomáhat Novákovi se sháněním některých lidí do hnutí.

Způsob financování bude podle Kremlíka zveřejněn na transparentním účtu, zatím nemá hnutí ani web.

Kandidovat chce už v podzimních krajských volbách. Na spolupráci se už dohodlo např. v Ústeckém kraji s Filipem Ušákem (dříve STAN). Skládat kandidátky chce hnutí, jak uvedl Kremlík, i v dalších regionech.

Iniciativa Netolického

Novákovo hnutí nese název, který je totožný s iniciativou pardubického hejtmana Martina Netolického (SOCDEM). Spolu s dalšími stranami kandidují v koalicích nazvaných Hlas samospráv. Ten odmítá, že by mezi nimi byla provázanost, a od nového hnutí „Zemanových lidí“ se distancuje.

„My jsme byli informováni, že to má vzniknout (…), hnutí ale není nijak spojeno s naší iniciativou, to jsou dvě rozdílné věci,“ reagoval Netolický pro deník.

Podle Kremlíka však personální propojení existuje. Součástí Netolického uskupení je i zmíněný advokát Michal. Podle hejtmana se však neangažuje a o jeho zapojení do dalšího hnutí neměl informace.

Netolický opakovaně řekl, že s tím nemá nic společného a že se hodlá proti stejnému názvu vymezit. V sobotu večer navrhl přejmenování.

Největší Zemanova slabina? Podivní spolupracovníci

Domácí

Výběr článků

Načítám