Hlavní obsah

Veřejné práce za znásilnění mladistvých? Blažek couvl

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vylekal i koaliční partnery, když poslal chystanou novelu trestního zákoníku k připomínkám veřejným institucím. Podle návrhu by bylo možné za znásilnění mladistvých ve věku 15 až 18 let ukládat alternativní tresty jako domácí vězení nebo veřejně prospěšné práce. Ministr uklidňuje, že chystaný zákon už byl změněn a na jednání vlády půjde v podobě, kde veřejně prospěšné práce za znásilnění dítěte rozhodně nebudou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Už dnes tam nic takového není, bavíme se o něčem, co už neexistuje,“ odpověděl Blažek. Připomínkové řízení se podle něj dělá právě proto, aby se případné nedostatky odhalily a napravily. V elektronické knihovně určené pro veřejnost VeKLEP si přitom může každý prohlédnout nejen samotný chystaný zákon, ale i připomínky ostatních ministerstev a dalších státních institucí.

Podle návrhu by se domácí vězení nebo obecně prospěšné práce mohly ukládat nejen za takzvané přečiny, ale také za trestné činy, u nichž dolní hranice trestní sazby odnětí svobody nepřevyšuje tři léta. Do této kategorie by spadlo třeba právě i znásilnění dítěte, které není mladší patnácti let.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství by měla taková změna pro trestání dalekosáhlé důsledky. „Navržená změna se netýká jen trestných činů majetkových a hospodářských, které byly pravděpodobně důvodem navržené změny, ale rovněž zvlášť závažných zločinů s celospolečenským dopadem,“ uvedlo zastupitelství ve své připomínce a výslovně zmínilo právě znásilnění dítěte.

Ne znamená ne, Pavel podepsal redefinici znásilnění i vyšší příspěvky na péči

Domácí

Instituce upozornila, že za vykonání „penetračního pohlavního styku bez souhlasu dítěte“ by dle navrhované novely bylo možné uložit trest obecně prospěšných prací ve výměře od padesáti do 300 hodin nebo trest domácího vězení do dvou let. Podle zastupitelstva návrh otevírá cestu k ukládání obecně prospěšných prací nebo domácího vězení jako jediných trestů, tedy bez potrestání jiným způsobem.

„Počkejte si, až to půjde na vládu, až tehdy to bude návrh zákona. Zatím je to jen polemika,“ komentoval to Blažek a ujistil, že na zmíněné výhrady už v legislativním textu reagoval. Mezitím už nicméně vzbudil reakce opozičních i koaličních poslanců.

„Chápu, proč tam alternativní tresty vkládají, ale za násilnou sexuální trestnou činnost by se takové tresty ukládat neměly,“ uvedla poslankyně Barbora Urbanová (STAN), která se tématem sexuálního násilí a jeho trestání dlouhodobě zabývá. „Bylo nám přislíbeno, že zmíněné tresty nebude možné v těchto případech uložit. Pokud to nebude splněno, novelu trestního zákoníku nepodpoříme,“ dodala Urbanová.

I sundání kondomu bez souhlasu může být znásilnění

Domácí

„Jsem ráda, že na toto Nejvyšší státní zastupitelství upozornilo. Mým úmyslem vždy bylo tresty za sexuální trestné činy zpřísnit,“ řekla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti). Zmínila také peněžité tresty, s nimiž novela také pracuje. „Předpokládám, že ministerstvo vyloučí jejich ukládání u sexuálních trestných činů jako jediného samostatného trestu,“ dodala pirátská poslankyně s tím, že i ona si počká na vypořádání připomínek.

„Za nás je nepřijatelné, aby byl trest obecně prospěšných prací ukládán jako samostatný trest za jakýkoliv násilný trestný čin,“ zmínila poslankyně Taťána Malá (ANO). Vyslovila také pochybnost, zda Sněmovna vůbec stihne novelu trestního zákoníku projednat do voleb. Mluvčí resortu spravedlnosti Vladimír Řepka nicméně sdělil, že v polovině července chtějí už vypořádaný návrh představit.

„Jednání ojedinělé a nenásilné.“ Soud zmírnil muži trest za znásilnění 11leté dívky na podmínku

Krimi

Výběr článků

Načítám