Hlavní obsah

Nevkusná záležitost. Lidé podepisují petici proti supermarketu u Varhan z Pyšné princezny

Kamenický Šenov

Německý obchodní řetězec Norma plánuje postavit supermarket na dohled od oblíbeného turistického cíle, Panské skály u Kamenického Šenova na Českolipsku. Záměr rozděluje obyvatele ve městě. Kvůli tomu, aby supermarket vyrostl na jiném místě, vznikla petice, kterou už podepsaly stovky lidí. Norma zase zorganizovala vlastní podpisovou akci, aby mohla úřadům doložit veřejný zájem.

Foto: Michael Polák, Novinky

Panská skála neboli Varhany je nejstarší českou chráněnou geologickou památkou, proslavila ji pohádka Pyšná princezna. Teď má na dohled vyrůst supermarket.

Článek

Panská skála neboli Varhany u Kamenického Šenova na Českolipsku je nejstarší českou geologickou památkou. Ochrany se jí dostává už od roku 1895. Oblíbený turistický cíl, který připomíná kamenné varhany, si zahrál i v královně českých filmových pohádek, Pyšné princezně. Supermarket se má stavět na soukromém pozemku, tři sta metrů vzdušnou čarou od vrcholu Panské skály.

K těm, kteří se stavbou supermarketu nesouhlasí, se hlásí také Pavel Kopřiva, ředitel Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově.

Na Práchni, kousek od místa, kde by měl supermarket vyrůst, sám také bydlí. Mít nákupní centrum na dosah ale za výhodu nepovažuje. Stavbu, jak ji Norma navrhuje, vidí jako výraz nevkusu.

U Panské skály z Pyšné princezny vyroste nákupní centrum

Domácí

„Vůbec nechápu, jak v 21. století může někdo stavět tak architektonicky nevkusné obchodní domy a je mu úplně jedno, že to bude zasazené někde v krajině,“ řekl Novinkám a Českému rozhlasu Pavel Kopřiva, který v čele šenovské sklářské umprumky stojí už deset let.

Foto: Michael Polák

Pavel Kopřiva je ředitelem Střední umělecko-průmyslové školy sklářské v Kamenickém Šenově od roku 2014.

Arogance byznysu

V šenovském kině Hvězda se minulý týden konala veřejná prezentace, kterou svolala Norma a na které představila své záměry s prodejnou. Za německý obchodní řetězec zde vystoupil vedoucí expanze firmy Michal Schwarzkopf.

Řekl mimo jiné, že standardní prodejna Normy má na výšku deset metrů, tato u Panské skály bude mít méně než osm metrů a bude tak výškově na úrovni okolních rodinných domů. Převládající barva fasády bude šedá.

„To, co jsem tam slyšel, mě přesvědčuje, že jde jen o byznys. V tom vlastně tu firmu chápu. Ale nechápu, že se vůbec nepoučili ani ze situace v Evropě, ani ze situace v kultuře. To, co tady Norma předvádí v typizovaných plechových stavbách, je velmi, velmi nevkusná záležitost a bude to platit, ať je jejich byznys, jaký chce,“ uvedl Kopřiva s tím, že si Norma vybrala nevhodné místo i nevhodnou architekturu. „Nepomůže tomu ani snížení o dva metry, které Norma slibuje,“ dodal Kopřiva.

Čtyřtisícové město podle něj v každém případě prodejnu potravin potřebuje. Poslední větší samoobsluha tu skončila po pandemii covidu a ve městě už jsou jen malé prodejny vietnamských obchodníků. „Ale na tomto místě a na tak exponovaném pohledu, kvůli němuž sem jezdí lidé z celé Evropy, je to jen arogance byznysu,“ dodal Kopřiva.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zástupce obchodního řetězce Norma Michal Schwarzkopf na prezentaci v Kamenickém Šenově

Norma pohrozila právními kroky

Firma už má hotový projekt a zažádala si o stavební povolení. Cílem setkání s obyvateli Kamenického Šenova tak nebylo informovat je o záměru, ale získat jejich podpisy jako doklad veřejného zájmu pro řízení, které Norma vede u Správy CHKO České středohoří.

„Jsme soukromá firma, stavět chceme na soukromém pozemku, který odpovídá územnímu plánu. Tudíž důležitost nějaké veřejné diskuse apriori v tomto případě nemáme,“ připustil na setkání Schwarzkopf.

Z jeho úst zazněla na prezentaci pro obyvatele i důrazná slova. Odpůrcům supermarketu pohrozil právními kroky, které prý Norma zvažuje kvůli údajnému zveřejňování informací, jež nemají pravdivý základ.

„Jsme toho názoru, že pokud někdo poškozuje naše jméno, tak se budeme bránit. Obzvláště pokud se to promítne do toho, že proinvestované peníze budou zmařeny,“ konstatoval.

Foto: Vít Černý, ČTK

Prezentace svolaná řetězcem Norma do kamenicko-šenovského kina

Pod petici, která požaduje, aby si řetězec vybral pro supermarket jiné místo ve městě, se podepsalo přes 300 obyvatel Kamenického Šenova a dalších zhruba 1700 lidí, kteří bydlí v blízkém či vzdálenějším okolí. Petici podepsal i hejtman Libereckého kraje Martin Půta nebo starosta sousedního Nového Boru Jaromír Dvořák (oba zvoleni za Starosty pro Liberecký kraj).

Kolik lidí se zapojilo do podpisové akce Normy, odmítli její zástupci uvést.

Panskou skálu proslavila i legendární česká pohádka

Cestování

Výběr článků

Načítám