Hlavní obsah

Velet mají vojáci, tepala Černochová Šlechtovou. Teď se jí to vrací

Spory mezi ministry obrany a náčelníky generálního štábu nejsou nic nového pod sluncem. Špinavé prádlo prali na veřejnosti i předchůdci Jany Černochové (ODS) a Karla Řehky.

Foto: Petr Horník, Právo

Nový náčelník generálního štábu Karel Řehka přebírá z rukou ministryně obrany Jany Černochové prapor. V roce 2022 to mezi nimi ještě neskřípalo.

Článek

Razantní až chaotické řízení obrany ministryní Karlou Šlechtovou (ANO), která na obraně vládla v letech 2017 až 2018, nenechalo chladným jinak flegmatického náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře. Před poslanci branného výboru prohlásil, že „laická a nezasvěcená vyjádření možná vytvářejí líbivé novinové titulky, ale armádu mohou zavést do slepé uličky“. Reagoval na snahy Šlechtové korigovat představy vojáků, jak nakupovat vojenskou techniku.

Na jeho stranu se tehdy postavila předsedkyně branného výboru, dnešní ministryně Černochová, která byla se Šlechtovou na kordy a zazlívala jí, že obraně nerozumí a vojákům mluví příliš do práce.

„Tohle je problém paní ministryně - ona tam přišla velet. Ale velet mají vojáci. Ministři jim mají vytvářet podmínky, aby měli dostatek peněz, probíhaly transparentní nákupy zbraní a existovala dlouhodobá vize. Jinak nemůže fungovat chemie mezi ministrem a generálním štábem,“ řekla tehdy Černochová serveru Seznam Zprávy.

Babiš už Šlechtovou odepsal

Domácí

Když se stala ministryní, tak na rady své předchůdkyni zřejmě zapomněla a už podruhé se pustila do kompetenčního sporu s Řehkou.

„Pokud mně náčelník generálního štábu řekne, že on si vykládá kompetenční zákon tak, že ministr by měl zajišťovat finanční prostředky a přijímání zákonů, to mi to přijde nepatřičné. Takový výklad je mylný,“ uvedla v neděli ministryně v diskuzi CNN Prima News. Dodala, že ona jako ministryně řídí náčelníka generálního štábu stejně jako své náměstky.

Řehku řídí ministryně, ale drží ho prezident

Svým způsobem má pravdu, ale její předchůdce a současný předseda branného výboru Lubomír Metnar (za ANO) ji upozornil, že s náčelníkem to není tak jednoduché, protože na rozdíl od náměstků šéfa armády jmenuje prezident na návrh vlády. A dodal, že pokud spory nevyřeší, tak ministerstvo obrany fungovat nebude. „Se vší vážností chci říci, že takto to opravdu nejde a že buď se v krátkém čase ta komunikace napraví, nebo tato dvojice nemůže být ve vedení rezortu,“ tvrdí Metnar.

Černochová už uvedla, že komunikace se jistě zlepší, protože dobře ví, že takovéto rozmíšky nahrávají hlavně ruskému nepříteli. Zároveň si musí být vědoma, že za Řehkou stojí vrchní velitel, a tím je prezident Petr Pavel, který stejně jako Řehka vyrostl mezi výsadkáři v Prostějově. A jako bývalý náčelník generálního štábu měl neustálé kompetenční spory se svým ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO).

Mezi Stropnickým a generálem Pavlem to vře kvůli šéfovi vojenské policie

Domácí

Nejdříve kritizoval, že Stropnický poslal vojáky hlídat vrbětický areál zdevastovaný sérií výbuchů a poté že jmenoval do čela vojenské policie, kde je potřeba generálská hodnost, svého oblíbence a podplukovníka Pavla Kříže. Stropnický si to nenechal líbit a generála nařkl ze ztráty loajality.

„To, že se musím ohrazovat opakovaně vůči vyjádřením náčelníka generálního štábu, to jsou známky ztráty elementární loajality,“ poznamenal Stropnický. Když Pavel, který už věděl, že se stane šéfem Vojenského výboru NATO, pohrozil rezignací, musel spor vyžehlit vrchní velitel Miloš Zeman.

Byla jsem dobrá, i vojáci mě brali. Pavučiny a mediální lynč. Šlechtová se loučí

Domácí

Výběr článků

Načítám