Hlavní obsah

Vedro žene lidi v Ostravě s dětmi a psy i k nebezpečným splavům

Ostrava

Tropické teploty přes 30 stupňů Celsia táhnou obyvatele Ostravy z rozpálených bytů k vodě. Nelákají je však pouze koupaliště a bazény, ale také splavy. Ostrava totiž leží na soutoku čtyř řek: Odry, Ostravice, Opavy a Lučiny. Koupání pod splavy však může být za určitých okolností nebezpečné a mohlo by skončit tragédií.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Vedro vytáhlo Ostravany se psy i dětmi ke splavům.

Článek

Například ke splavu na řece Ostravici v ostravské Hrabové chodí především rodiny s malými dětmi, mládež, ale také pejskaři. Tento splav je však všem bohužel známý tím, že se zde už utopilo hodně lidí.

Například na začátku srpna roku 2010 se zde utopil 16letý chlapec. Skupina mladíků se tehdy večer vracela z fotbalu, když dva z nich napadlo se v horku vykoupat. Splav znali, už se zde koupali. Bohužel jeden chlapec se začal topit. Kamarád mu hned spěchal na pomoc, avšak i jeho proud vtáhl pod splav. Zachránit se nakonec hasičům podařilo jen jednoho z nich. Tělo druhého mladíka vydala Ostravice až na druhý den, když Povodí Odry snížilo v řece průtok.

Další, 22letý mladík se zde utopil o pár let později, když skočil do řeky pro fotbalový míč. I jeho vtáhl pod splav silný proud. Utopil se zde i pejskař, který se snažil z řeky dostat svého německého ovčáka, kterému do vody házel klacky. Psa však strhl silný proud, tak za ním muž skočil, aby mu pomohl ven. Sám se však utopil. Problémy na zdejším jezu mívají i vodáci.

Jeden z mužů, které strhla voda v ostravském splavu, zemřel v nemocnici

Krimi

Ke koupání lákají opravené břehy

Podle místních je problém v tom, že krásně opravené říční břehy lidi k rekreaci a koupání přímo lákají. „Lidé si ale musí dávat pozor. Tady na mělčině je sice vody jen po kotníky, ale pod splavem je třeba tři a půl metru. A je tu silný proud,“ ukazoval Miroslav Palička, který kolem splavu chodí na procházku se psem.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ke koupání, opalování a odpočinku lákají opravené říční břehy.

Dodal, že naštěstí už Povodí Odry nechalo u splavu na obou stranách břehů umístit informační výstražnou ceduli. Jsou na ní instrukce k podání první pomoci, ale také k tomu, jak se u splavu-jezu mají lidé chovat, nechybí záchranná podkova.

Lidé většinou o utonulých vědí

„Ano, víme o tom, že je tento splav nebezpečný pro koupání, že se tu utopilo hodně lidí. My ale chodíme s malým synkem až dozadu, tam, kde je řeka jen po kotníky. Je tu klid a krásně se tu odpočívá. Malému se tu moc líbí, hází kamínky a blbne s pejsky, kterých tu taky bývá hodně,“ svěřila se Novinkám mladá maminka Petra, která ke splavu přijela z ostravské Hrabůvky.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Cedule informuje o nebezpečí na splavu v Hrabové. Je zde i záchranná podkova.

Lidé chladí v horku psy

Vyvenčit a ochladit své psy ve vedru ke splavu přijel i třiatřicetiletý Oldřich Kubík z ostravské Poruby. „Mám border kolie a ty milují vodu. Navíc je to ochladí a vybijí energii. V horku je těžké se psy dělat agility a další aktivity, rychle se mohou přehřát,“ vysvětloval mladý muž s tím, že chodí dál od splavu, protože ví, že je zde silný proud.

„Štěně mám ještě na stopovacím vodítku, ještě vždy neposlechne. Chodíme se koupat i k řece na ostravské Loděnici nebo k řece Opavě v Ostravě-Třebovicích,“ uvedl chovatel psů.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

U splavu se chladí před horkem i senioři se svými psy.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Řeku Ostravici si pod splavem v Hrabové užívají v horku i psi.

Povodí Odry i policie varují

Policie opakovaně varuje před tím, aby se lidé koupali tam, kde to neznají. Povodí Odry zase upozorňuje na to, aby lidé využívali řeky a vodní díla jen za nízkých průtoků, při dobrých teplotních podmínkách vody a při nízké rychlosti proudící vody. „To znamená, že koupání po dešti pod splavem je nebezpečné,“ upřesnila mluvčí povodí Šárka Vlčková.

Dodala, že koupání je nejlepší za přítomnosti dalších osob. „Všichni by měli být opatrní při vstupu do vody a dodržovat zdravotnické zásady, tedy nezapomínat na to, se nejdříve osmělit, a pak až vstoupit do větší hloubky,“ připomněla Vlčková s tím, že každý podle svého věku a kondice musí zvážit, zda jsou pro něj podmínky pro vodní rekreaci vhodné. Za děti to musí učinit rodiče či jejich dozor.

Povodí Odry také vyzývá všechny, kteří se v okolí řek pohybují, aby neničili a nepoškozovali záchranné prvky a prostředky. Ty mohou někomu zachránit život.

Mladík skočil do splavu pro míč, v silném proudu utonul

Krimi
Související témata:
Jez Hrabová

Výběr článků

Načítám