Hlavní obsah

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Aktualizováno

Dosavadní předseda Pirátů Ivan Bartoš se po několika hodinovém jednání Republikového předsednictva vzdal funkce. Nebude se ani v nadcházejících volbách o funkci znovu ucházet. Spolu s ním rezignovalo i celé předsednictvo. Informoval o tom na stranickém fóru. Stranu povedou do volby nového vedení, což by se mělo uskutečnit 9. listopadu.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda Pirátů Ivan Bartoš odevzdal hlas v prvním kole senátních voleb

Článek

„I když celostátní preference přisuzují opakovaně Pirátům solidní podporu, série neúspěchů Pirátů v posledních dvou volbách je pro mě osobně velkou ránou a zároveň zprávou, že je potřeba nový vítr ve vedení strany,“ uvedl Bartoš na pirátském fóru v půl jedenácté večer.

„Proto jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy a v nadcházející volbě se o tento post ucházet nebudu,“ dodal.

Svým rozhodnutím reaguje předsednictvo na debakl, který strana utrpěla v krajských volbách, kdy z 99 mandátů obhájili pouze tři. Už v sobotu po vyhlášení výsledků Bartoš předeslal, že je ochoten dát svou funkci k dispozici.

Kromě Bartoše rezignovala i místopředsedkyně Klára Kocmanová, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu. Místopředsedkyně Pirátů Jana Holomčík Leitnerová podala rezignaci již dříve během neděle.

„To, co jsme jako předsednictvo nabízeli ve svých nominacích v lednu, jsme sice započali, straně se ale nutně budou měnit priority. Je čisté a férové dát možnost spolustraníkům si v této situaci vybrat své vedení znovu,“ uvedla místopředsedkyně Markéta Gregorová.

Stranu vedl přibližně 15 let. Součástí vlády se Piráti stali v roce 2021 a v posledních měsících čelil zejména Bartoš a jím řízené ministerstvo pro místní rozvoj kritice za digitalizaci stavebního řízení, a to jak od starostů, tak od koaličních partnerů.

Zatím není jasné, jak se Bartošova rezignace promítne do angažmá strany ve vládě.

Bartoš je vicepremiérem, stojí v čele ministerstva pro místní rozvoj a je také ministrem pro digitalizaci. V gesci mají Piráti i resort zahraničí, který vede Jan Lipavský a v kabinetu mají také ministra pro legislativu Michala Šalomouna.

Piráti utrpěli už ve sněmovních volbách 2021, kdy kandidovali v koalici se STAN, získali ale jen čtyři poslanecké mandáty. Zklamáním byl, podle slov předsedy, i výsledek evropských voleb letos v červnu, kde obhájili jen jediné křeslo.

Fiala: Rozhodnutí respektuji

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Bartošovo rozhodnutí respektuje. „Budu s ním jednat o dalším postupu,“ uvedl.

Krok vedení Pirátů ocenil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Politika je podle něj „krutý job“, a podobný osud jednou potká každého předsedu strany.

„Ivanovi Bartošovi ale už nikdy nikdo nevezme, že z nuly a na zelené louce vybudoval politickou sílu, která se podílí na moderní historii země. Stýskat se mi nebude, ale respekt vyjádřit musím,“ uvedl Kalousek na síti X.

Místopředsedkyně Pirátů kvůli volebnímu debaklu rezignovala

Volby

Výběr článků

Načítám