Článek
Havrlant řekl, že nemocnice okamžitě zavedla zvýšený hygienický režim, dekontaminovala se také nemocniční kuchyně před zahájením nedělní přípravy jídel.
„Od pátku jsme zaznamenali zažívací potíže u 17 žen hospitalizovaných na gynekologicko-porodnickém oddělení, dvou pacientů urologie a čtyř pacientů dětského oddělení. Stejné potíže se v pátek projevily také u čtyř našich zaměstnanců, kteří zůstali doma, během soboty přibyli ještě další dva,” uvedl Havrlant.
Pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. „Personál i všichni pacienti na dotčených odděleních byli poučeni o nutnosti dodržovat hygienická opatření,” uvedl mluvčí.
Zdroj není známý
Zdroj nákazy podle něj není známý, podle krajské hygieny šlo pravděpodobně o kuře s rýží, které se podávalo ve čtvrtek na oběd. Hygienici také odebrali vzorky surovin a stěry prostředí v kuchyni i ve skladu.
„Zároveň byla nařízena na základě principu předběžné opatrnosti likvidace zmražených kuřecích stehen, ze kterých byl připraven čtvrteční pokrm,” uvedla ředitelka krajské hygienické stanice Eva Sedláčková. Hygienici nařídili i sanitaci a dezinfekci kuchyně a skladových prostor.
Nemocnice postižené pacienty léčí standardně podáváním infuzí. „U závažnějšího průběhu onemocnění nasazujeme antibiotickou léčbu. Věříme, že příznaky u pacientů postupně během několika dnů odezní a jejich zdravotní stav se vrátí do normálu,” uvedl Havrlant.