Hlavní obsah

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Všude bahno, od sobotní půlnoci nefungující elektřina, v kohoutku jen užitková voda, kterou není možné pít ani po převaření. Téměř dva dny bez mobilního signálu. Tak teď žijí obyvatelé třiadvacetitisícového Krnova na Bruntálsku, který z 80 procent poničily povodně.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Likvidace škod 16. září 2024 po povodni ve městě Krnov, které zalila voda řeky Opavy.

Článek

„V roce 1997 to byla údajně stoletá, až stopadesátiletá voda. A já se domnívám, že teď to bylo horší a devastovalo to mnohem silnějším způsobem. Odjížděl jsem v pátek z centra města ve 21 hodin odvézt auto na kopec k letišti. Vracel jsem se zpátky a to ještě byla voda v korytě, jen sem tam se vylévala. Ale k půlnoci to začalo stoupat a zaplavila město, brala sloupy, oplocení, všechno, co jí stálo v cestě,“ popsal okamžiky zaplavení Krnova postarší muž žijící jen pár desítek metrů od tamní radnice v centru města.

„V sobotu jsme byli uvěznění celý den. Až v jedenáct hodin večer jsem otevřel barák, kde bylo 1,5 metru vody,“ dodal muž, který si stejně jako všichni lidé, s nimiž reportéři Novinek v úterý hovořili, nepřál uvést jméno.

Situaci ve městě poté, co voda opadla, popsal jedním slovem: Hrozné. „Z toho se bude Krnov vzpamatovávat roky,“ zkonstatoval nevesele.

Rozhovory z Krnova (15. září 2024)Video: Novinky

FOTO: Centrum Krnova se proměnilo v spoušť

Domácí

Ústup vody odhalil vytrhané silnice, poničené domy podél nich, podemleté chodníky, polámané stromy, nejrůznější věci, které voda cestou pobrala, a bahno. Bahno, které je všude, kam se člověk podívá.

Život lidí ve městě se v těchto dnech zúžil jen na zajištění základních potřeb a uklízení nepořádku. Pitná voda neteče, elektřina už více než dva dny nejde, mobilní signál taktéž desítky hodiny nefungoval, což jim situaci ještě stěžovalo.

„Signál mi naskočil v pondělí o půl jedné odpoledne. Pitná voda je jen z cisteren. Obchody nefungují, je tu pár večerek a nějaký tabák. Včera jsem byla bez signálu, celou neděli jsem byla bez signálu, ale platby v bance odcházely. Peníze odcházejí, ale nic jiného nejde,“ glosovala v úterý situaci jedna z obyvatelek Krnova před městskou radnicí, kam si část místních chodí nabít mobily, protože zde je elektrocentrála.

„Dobíjíme jen na padesát procent, až se vám to vybije, tak si zase přijďte. A vypínejte si, prosím, zvonění, ať mi to tu nezpívá,“ doléhají k nám během hovoru ze dveří radničního domu slova ženy, jež od příchozích přebírá mobily s nabíjecími kabely.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Lidé v Krnově přichází na radnici nechat si dobít telefony.

Vzhledem k tomu, že nejde elektřina, lidé mohou v oněch několika málo otevřených obchodech platit jen hotovostí. Tu ale z bankomatů jedoucích na elektřinu nevyberou. Ti, kteří mají auto, si mohou zajet nakoupit a vybrat do některého z okolních sídel, které divoká voda neponičila.

Tvrdá kritika vedení města

Úsměv místní ženě z tváře zmizel, když přišlo na téma pomoci od města. „Tohle jsem nezažila, dívala jsem se z okna, jak se ulicí valila voda. Neslo to všechno, unimobuňky, tak ty to normálně vzalo s sebou. Je to hrozné, proud byl šílený. Následně nám pomáhali dobrovolníci. Dobrovolníci nám donesli guláš, řízky, ale město nic. Nikdo majitelům našeho domu, kde bydlíme, neřekl, kde mohou požádat o pomoc, nikdo jim nic neřekl,“ prohlásila pochmurně žena, podle níž město přípravy na povodně výrazně podcenilo.

Kromě všudypřítomného bahna se Krnov už několik dní noří každý večer i do úplné tmy. Lidé si svítí svíčkami či petrolejovými lampami.

„Pomalu tu večer projíždí také auta policistů a hasičů, která svítí,“ přiblížila realitu další žena čekající na lavičce v centru města, než ji z radnice vyzvou, aby si přišla pro nabitý mobil.

Připravit volby bude problém, nelíbí se starostům Opavy a Krnova. Další to tak dramaticky nevidí

Domácí

„Čekal bych, že si s tou elektřinou pospíší. Vím, že s tím nikdo nepočítal, ale elektřina by mohla. Nedá se dělat nic, prát, vařit, svítit,“ dodal mladík, který čekal společně se ženou.

Kdy dojde k obnovení elektrické energie, zatím nevěděl ani starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští Patrioti). „Jsme v kontaktu s ČEZ Distribucí, chlapi tam makají už čtyři dny v kuse, ale výhled nemám,“ řekl Novinkám starosta.

Až v pondělí lidem začala téct z kohoutků voda, ale jde jen o vodu užitkovou.

Šéf hasičů Vlček zkritizoval Krnov za pozdní evakuaci. Starosta se brání

Domácí

Situace v Krnově 16. září ránoVideo: Jan Handrejch, Novinky

Související témata:

Výběr článků

Načítám