Hlavní obsah

Ve Veselí s napětím sledují Lužnici i Nežárku, na jihu Čech má pršet do středy

Veselí nad Lužnicí
Aktualizováno

Evakuační pohotovost stále platí ve Veselí nad Lužnicí. Tuto řeku tam sledují s napětím už od neděle a v současné době hrozí i Nežárka. Podle hydrometeorologů však možná nebude situace tak dramatická, jak se předpokládalo v neděli. Kvůli srážkám se na jihu Čech bude zvedat například hladina Otavy.

Foto: HZS JK

Lužnice v Dráchově v neděli odpoledne

Článek

„O evakuaci bychom měli rozhodnout v nejbližších hodinách. V současné době Lužnice stagnuje a zvyšuje se hlavně hladina Nežárky,“ sdělil Novinkám starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (za Jihočechy 2012). Už v neděli uvedl, že v krajním případě by muselo opustit své domovy až tisíc lidí.

Nežárka vystoupala v pondělí ráno na třetí stupeň v Hamru. „Nakonec ta extremita povodní mezi Veselím a Táborem však nebude tak velká. Bude tam překročený třetí stupeň. Nepůjde však o padesátiletou vodu jako na horním úseku. Možná to bude dvaceti- nebo desetiletá voda,“ uvedl Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na jihu Čech by mělo pršet až do středy především na Šumavě a také v Novohradských horách. „Místy to bude až osmdesát milimetrů srážek. Zvedat by se tak měla například hladina Otavy nebo Malše. Hodnoty na Malši by však neměly být i tak vyšší než v předchozích dnech,“ konstatoval Vlasák.

Třetí povodňový stupeň platil v pondělí ráno na třinácti místech v jižních Čechách. Pět z nich bylo na Malši, která stagnovala, a podobná situace je i na Blanici. Na Otavě je druhý stupeň v Písku.

Ve Frýdlantském výběžku evakuují desítky lidí z ohrožených oblastí. Platí stav nebezpečí

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám