Hlavní obsah

Ve vedení Prahy doutná spor, šéf magistrátu viní Hřiba z vydírání

Ředitel pražského magistrátu Martin Kubelka na schůzi zastupitelstva osočil náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), že ho vydíral a zastrašoval kvůli neproplaceným fakturám pro městskou firmu Operátor ICT, kterou mají Piráti v gesci. Podle Hřiba byla faktura zadržována protiprávně a byl to naopak Kubelka, kdo vydíral Operátora.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) a pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Jádrem sporu je audit Operátora ICT, který odhalil pochybnosti v hospodaření a zajímá i policii.

Kubelka na jednání zastupitelstva minulý čtvrtek veřejně obvinil Hřiba, že na něj v minulosti tlačil, aby proplatil Operátorovi fakturu v hodnotě asi 3,5 milionu korun. Podle Kubelky nebylo možné fakturu proplatit, protože nebylo jasné, za jakou činnost má být částka proplacena.

„Úřad nemůže proplácet bianco šeky. A dospělo to do stadia, že v době, kdy se měl schválit rozpočet hlavního města Prahy, tak jste si mě vzal bokem, pane náměstku, vzadu stáli další kolegové a vy jste řekl, že odbor neproplatil fakturu Operátorovi za cca 3,5 milionu. Já jsem řekl, že ano, že zase chybí výkaz činností. A vy jste řekl, že pokud nebude proplacena faktura, tak Piráti nepodpoří rozpočet,“ uvedl.

„Taková je geneze, když se úřad snaží jednat řádně. Zastrašování, vydírání ze strany některých členů pirátské strany,“ zdůraznil.

Smlouvy mezi Prahou a městskou firmou zřizující Lítačku zkoumá policie

Domácí

Hřib se na plénu bránil, že smlouvy výkaz činností nevyžadují. Na dotaz Novinek, proč s úředníkem řešil věci týkající se schvalování rozpočtu, ačkoli to je věc politického hlasování, odpověděl Hřib tajuplně: „To se musíte ptát především pana ředitele Kubelky, proč si myslí, že s ním někdo vyjednával o rozpočtu, když nemá hlasovací právo a je to ryze politická záležitost.“

Dodal, že všichni členové Pirátů pro rozpočet hlasovali v prosinci a „protiprávně zadržovaná faktura, kterou Kubelka vydíral Operátora ICT, byla uhrazena dlouho po splatnosti, až v únoru“.

Hřib: Chtějí očernit Piráty před volbami

Koaliční partneři Spolu a STAN nechali Hřiba na plénu vykoupat. Podpořili opoziční návrh obsahující konstatování, že „v auditovaném období dozorčí rada společnosti s většinovým zastoupením jedné strany zcela selhala ve své kontrolní roli“.

Zároveň nepodpořili návrh, aby Operátor nebyl pod správou Pirátů, popřípadě aby jej kontrolovalo více stran. Koalice ale také podpořila návrh na hloubkový audit hospodaření společnosti. Hřibův návrh na audit smluv od roku 2014 podporu nezískal. Ani nečekaný návrh hnutí ANO na Hřibovo odvolání neprošel.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) po skončení hlasování uvedl, že úředníci mají jeho podporu.

ANO v Praze grilovalo Piráty a chtělo odvolat Hřiba

Domácí

Hřib v celé kauze vidí snahu o pošpinění strany. „Jedná se o obvyklý pokus o diskreditaci pirátské strany před krajskými volbami. Piráti jsou v politice 15 let, nemají žádnou korupční kauzu, zatímco například hnutí ANO má jen za poslední rok dva obviněné primátory a hejtmana z Moravskoslezského kraje jim stihli odsoudit za korupci rovnou ve funkci,“ napsal Novinkám. Podle něj se podařilo vlivem společnosti Operátor ICT ušetřit v minulém volebním období na 400 milionů korun.

Portlík: Pochybnosti se množí, ať si to hlídají

Šéf zastupitelů Spolu Tomáš Portlík (ODS) ale odmítl, že by hlasování mělo postranní cíle. „Vím, že na tento styl politiky někdo není moc zvyklý a možná by to chtěl nazývat okopáváním kotníků, ale pokud tu diskuzi čtete pozorně, tak o takových věcech nemůže být ani slovo,“ řekl Novinkám.

„Jestliže jsme řekli, že selhala dozorčí rada, tak jsme řekli i to, že má být proveden i forenzní audit. To, že má společnost na starosti koaliční partner, je věc koaliční smlouvy. Ale nám nejde o to, kdo je v koalici nebo opozici, ale aby se některé věci neděly, aby si to koaliční partner srovnal a opravdu hlídal. Vzhledem k tomu, že se tam ty pochybnosti množí, tak se musí na to koaliční partner zaměřit,“ dodal.

Náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) se nechtěl k situaci příliš vyjadřovat. „Usnesení mimo jiné ukládá pořízení nezávislého hloubkového auditu, na jehož výsledky bychom si měli počkat, než budeme dělat unáhlená rozhodnutí,“ napsal Novinkám.

Uzavírek je moc a jsou nelogické, stěžují si pražští řidiči. Je jich stejně jako loni, oponuje Hřib

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám