Hlavní obsah

Ve Sněmovně odstartoval boj o pirátský odkaz v zákonech

Ve Sněmovně začal souboj o osud nápadů Pirátů, které dosud zůstávaly v zákonech díky jejich vládnímu angažmá. Na ústavně-právním výboru se střetli poslanci koalice s pirátem Jakubem Michálkem nad zákonem o lobbingu. Dalším zákonem, který takzvaně „visí“ ve Sněmovně, je pirátský volební tahák roku 2021 - sousedské hlídání. Nad zákonem o podpoře bydlení se začalo smrákat již v době, kdy byl odstupující šéf Pirátů Ivan Bartoš ještě ministrem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ivan Bartoš a Jakub Michálek (Piráti)

Článek

Ze zákona o lobbingu by mohlo zmizet, že mezi lidmi, jejichž kontakt s lobbisty by měl být zaznamenáván, jsou i asistenti poslanců nebo členové poradních orgánů vlády.

„Mají vypadnout všechny osoby, které nemají rozhodovací pravomoc,“ uvedl pro Novinky šéf poslanců ODS Marek Benda. Jeho návrh minulý týden ve středu prošel ústavně-právním výborem.

„Ne, asistenti by tam měli zůstat, zákon by jinak bylo až moc lehké obcházet,“ kontroval pro Novinky předseda pirátské sněmovní frakce Jakub Michálek. Podle něj tato formulace vznikla až v době, kdy Piráti odešli z vlády. Jako jediný hlasoval proti.

Stanjura: Piráti se urazili, z vlády odejít nemuseli

Domácí

Fialův kabinet začal zákon o lobbingu projednávat již v lednu a několikrát schvalování odložil. Byli to právě Piráti, kteří prosadili, aby pravidla dopadla i na prezidenta, asistenty poslanců a senátorů a členy poradních orgánů vlády. Odkazovali se přitom na stanoviska Legislativní rady vlády, v té době vedené pirátským ministrem Michalem Šalomounem.

Pokuta pro obec za nedostatek míst ve školkách

Dalším zákonem, který s vysokou pravděpodobností opustí Sněmovnu v jiné podobě, než jej do ní poslala někdejší vládní pětikoalice, je zákon o sousedských dětských skupinách.

Kamenem úrazu je sankce, která má postihnout obce, pokud nezajistí tříletým dětem školku ani dětskou skupinu. Nově by měly jejich rodiče vyplatit, respektive přispět jim na zajištění alternativy. V minulosti totiž poslanci zkrátili rodičovskou z nejvíce čtyř let právě na tři roky.

To se nelíbí pravicovým poslancům, ale i některým starostům. Rádi by nechali nezajištění školkové péče obcí bez trestu, i když na ni děti mají nárok.

„Chtěli bychom, aby povinnost zůstala, ale aby nesplnění nebylo sankcionované. Je pak na obyvatelích dané obce, jak chování vedení města vyhodnotí,“ uvedla členka sociálního výboru za STAN Pavla Pivoňka Vaňková.

„Lepší opozice“: Piráti začínají hádky s vládou

Domácí

Jako argument uvádí, že zákon neuvažuje například o svazcích obcí, tedy že více obcí by se podílelo na budování institucí pro tříleté děti a místo ve školce by mohlo být v jiné obci, a tedy pro rodiče nedostupné. Nebo že se s výstavbou přistěhuje více malých dětí, se kterými obce těžko dopředu mohly počítat a místa jim vytvořit. „To je špatně odhadnutelné,“ dodala.

Signál pro maminky: Pečujte doma

Poslanecká tvořivost ovšem nekončí jen u pokuty pro obce. Konzervativnější poslanci prosadili na sociálním výboru jen den po Bartošově odvolání z ministerstva jiný „pozměňovák“. Původní vládní návrh počítal s tím, že se zruší klauzule o počtu hodin dítěte ve školce či v jeslích, při jehož překročení rodič přichází o rodičovský příspěvek.

V současnosti to je 92 hodin měsíčně, vládní návrh toto omezení zrušil, poslanci a poslankyně sociálního výboru nyní chtějí, aby to bylo 120 hodin. Tedy pečujícímu rodiči to dá více prostoru, nicméně omezení zůstává.

„Chceme dát signál maminkám, které chtějí zůstat doma s dětmi, že i výchova doma je potřebná a stát to podporuje,“ vysvětluje to místopředsedkyně sociálního výboru Jana Bačíková (ODS).

Podle ní, pokud by omezení hodinami ze zákona zmizelo, tak by šlo jen o běžnou dávku a nutilo by to rodiče chodit dříve do práce. „Je to rodičovský příspěvek na celodenní péči,“ zdůrazňuje dále. Navýšení hodin pak vysvětluje tak, že chtěli, aby časová dotace více odpovídala polovičním úvazkům.

Čekání na nového ministra

Novinky již dříve informovaly o potížích další pirátské vlajkové lodi – zákonu o podpoře bydlení.

Počítá například se vznikem kontaktních míst v obcích s rozšířenou působností, která budou poskytovat poradenství, aby lidé o bydlení nepřišli. A má pomoci na trh bytům, které zůstávají volné.

Těžkosti měl ještě v době, kdy byl Ivan Bartoš ministrem pro místní rozvoj. Poslanci napříč spektrem jej začali ve Sněmovně blokovat a mnozí koaliční zákonodárci z řad ODS se jej snažili vrátit k dopracování již během prvního čtení. Momentálně zákon čeká, jak s ním naloží nový ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN), který dostupné bydlení označil za prioritu.

Jenže v případě bydlení se hovoří nejen o zabydlení stávajících bytů a pomoci ohroženým ztrátou bydlení, jak plánuje inkriminovaný zákon, ale i o stavbě nových bytů, na které byly vyčleněny peníze. Jak moc se bude chtít pouštět nový ministr do Bartošem prohrávané bitvy, ukážou následující dny. Jeho „grilování“ ve Sněmovně proto zákonodárci odložili o měsíc.

Do křesla po Bartošovi navrhuje STAN exhejtmana Kulhánka

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám