Hlavní obsah

Ve škole se ukrývají poklady, řekl Pavel prvňákům v Kladně a dal jim šerpu

Kladno

Přivítat je v první třídě a ověnčit šerpou přijel malé žáčky na kladenskou základní školu Zdeňka Petříka prezident Petr Pavel. Školu přirovnal k hradům, kde se za dveřmi ukrývají poklady. Pro mnohé rodiče byla přítomnost prezidenta překvapením, nevěděli o ní.

Prezident Petr Pavel zahájil školní rok v KladněVideo: Radek Plavecký, Novinky

Článek

„Někteří mají trochu strach, ale není se čeho bát,“ konejšil prezident ty ostýchavější děti a přirovnával návštěvu školy k obhlídkám hradů a zámků, jak je mnozí objevovali během prázdnin. „Jako na starých hradech, tak i ve škole je spousta dveří a za nimi poklady. Tady to není zlato a stříbro, ale ve škole je poklad poznávat něco nového, za každými dveřmi se něco naučíte o světě, ve kterém žijeme,“ nabádal Petr Pavel prvňáčky.

Sám zahájil svou vlastní školní docházku právě v Kladně, chodil nejprve na školu v Kročehlavech, posléze na základní školu Amálka nedaleko od té, kterou v pondělí navštívil.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Prezident republiky Petr Pavel nasadil prvňáčkům šerpu.

„Pročítala jsem kroniky, ale za celou historii naší školy, což je 110 let, jsme tady státní návštěvu neměli,“ podotkla ředitelka Šárka Vostarková.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Sám prezident zahájil svou vlastní školní docházku právě v Kladně, chodil nejprve na školu v Kročehlavech, posléze na základní školu Amálka.

Návštěvu škola nevyzradila

O tom, že si školu vybral prezident k návštěvě, se dozvěděli před dvěma týdny, takže o tom neměli tušení ani mnozí rodiče. „Škola nám to neprozradila, nevěděli jsme o tom, jen nám ze školy přišlo oznámení, že se zahájení přesunuje z desáté hodiny na osmou,“ potvrdil jeden z otců Vítězslav Horák, zatímco jeho syn už si prohlížel pexeso a další dárky, které první den ve škole dostal.

Škola Zdeňka Petříka v centru Kladna otevřela jako každý rok dvě první třídy. „Máme v každém ročníku po dvou třídách, celkem je tu 550 dětí. Zájem je velký, musíme některé žádosti o přijetí odmítat. Přednost mají spádové děti,“ potvrzovala velkou naplněnost ředitelka Vostarková. Každá z prvních tříd má tři desítky nových žáků.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Společné focení prvňáčků s prezidentem

Foto: Milan Malíček, Novinky

Prezident republiky Petr Pavel zahájil školní rok na základní škole Zdeňka Petříka v Kladně.

Školáky trápí velká očekávání učitelů i nefér přístup

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám