Hlavní obsah

Ve Frýdlantském výběžku evakuují desítky lidí z ohrožených oblastí. Platí stav nebezpečí

Stav nebezpečí platí od nedělního podvečera na Frýdlantsku v Libereckém kraji. Vyhlášen byl kvůli špatnému počasí a výhledu meteorologů, kteří předpovídají trvající silný déšť v Jizerských horách. Evakuováno již bylo několik desítek osob.

Pro Frýdlantský výběžek platí stav nebezpečíVideo: Blanka Freiwilligová a SDH Frýdlant, Novinky

Článek

Dosud opustili své domovy někteří lidé z Višňové, Předlánky, Poustky, Bulovky, Dětřichova nebo Heřmanic a nejspíš budou evakuováni další lidé třeba z Frýdlantu nebo Hejnic, ale i z dalších míst podél toků, které stoupají anebo se vylévají z koryt.

„Situace se celý den zhoršovala, a i ve výhledu je ještě nějaký déšť, především na dolním toku Smědé; ale i na ostatních, menších tocích došlo k rozvodnění a k zaplavení mnoha nemovitostí. Využijeme stav nebezpečí k tomu, abychom evakuovali další osoby. Nechceme se dočkat toho, že až si to lidé v noci rozmyslí, nebudou už moci své nemovitosti opustit,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Vyhlášený stav nebezpečí totiž umožňuje evakuaci lidem nařídit, a to může nejen hejtman, ale i starosta anebo velitel zásahu na každém konkrétním místě.

Lidé na předměstí Opavy odmítli evakuaci, teď volají o pomoc ze stromů a ze střech

Domácí

Druhým opatřením, které zřejmě kraj využije, je také nařízení toho, aby lidé nevstupovali na místa, která nejsou bezpečná a mohou je ohrozit.

„Jsem rád, že hejtman vyhověl žádosti nás z Frýdlantska, protože podle původní předpovědi pršet nemělo celý den, a přitom napadlo více než 100 milimetrů srážek. Největší problém je na území Višňové a na Bulovce,“ popsal starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS) s tím, že Smědá je nyní mohutně krmena vedlejšími přítoky. Podle předpovědí má i nadále v Jizerských horách pršet a k tomu stéká voda z luk a polí, protože vodoteče už nejsou schopny přívaly pobrat.

Podle ředitele Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jana Hadrbolce nyní ve spolupráci s dobrovolnými hasiči a krizovými orgány dokončují evakuaci osob v nejohroženějších oblastech.

„Žádáme osoby, které mají opustit budovy nebo objekty nacházející se v ohrožení zátopovou vlnou, aby tak učinily a neztěžovaly nám práci v průběhu noci,“ zdůraznil Hadrbolec.

Přesunula se také dvě pracoviště zdravotnické záchranné služby, přičemž jedno je ve Višňové, kam se nyní nelze dostat jinak než speciální technikou, a druhé se přesunulo do Raspenavy. Seniory s dlouhodobými problémy z postižených oblastí převzala do péče Krajská nemocnice Liberec.

Višňová dostala druhý zásah

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám