Hlavní obsah

Detox od mobilů. Studenti si užívají armádní brigádu

Od šesti hodin ráno do deseti večer se nezastaví a navíc musí přežít bez mobilu. Takhle si brigádu snů, kterou letos poprvé připravila armáda pro 150 studentů, většina účastníků nepředstavovala. Ale nelitují toho, protože se naučí řadu nových věcí, a když vydrží celé čtyři týdny, dostanou navíc 30 tisíc korun. V kurzu už jsou několik dlouhých dnů.

Studenti zkouší armádní brigádu, někteří to už vzdaliVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„Ze začátku to bylo náročné na psychiku, noví lidé, nové prostředí. Náročný je hlavně vojenský dril, protože nejsme zvyklí, aby nás někdo komandoval. Ale teď je to fajn,“ řekla Novinkám Barbora Kočí z Mostecka, studentka pedagogické fakulty. S dalšími 85 kolegy se účastní kurzu, který pořádá brigáda rychlého nasazení v Žatci uprostřed výcvikového prostoru Doupov. Druhý kurz probíhá u mechanizované brigády v Hranicích.

Studenti bydlí ve stanech, jedí z ešusu, musí snášet chrápání a zapáchající nohy svých kolegů.

„Strávit měsíc v kolektivu bez mobilního telefonu může být dnes ve 21. století ta největší výzva. Od šesti ráno do desíti hodin jsou v kolektivu. Jediný soukromý prostor je postel a ta je navíce patrová,“ přibližuje prázdninový pobyt studentů jeden z instruktorů, nadpraporčík Michal Baka. Pro mladé lidi je výzvou i těžká fyzická námaha, dvanáct z nich už zjistilo, že je to nad jejich síly. „Dnes jich je už 74, protože výcvik je náročný, a ne všichni zvládají, co bychom potřebovali, a pár lidí už odpadlo,“ dodal. Dvě třetiny vojínů jsou hoši a třetina dívky.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Vojenské cvičení pro absolventy středních škol ve Vojenském újezdu Hradiště.

Studentka Barbora by ráda šla po škole do armády a stala se vojenskou policistkou. „Tak jsem chtěla jít zkusit síly, jestli to zvládnu,“ nechala se slyšet. Zákaz mobilů jí vyhovuje. „Mně to nevadí, protože jsem jezdila bez telefonu i na tábory, ale myslím, že je to pro naši generaci dobře, že budeme chvíli bez mobilu,“ doplnila.

Fyzička je slabší, motivace skvělá

Ani vojín Josef Hořejší z Opařan u Tábora, který studuje techniku na zemědělské univerzitě v Praze si nestěžuje. „Je to dobrý detox. Trochu to člověka mrzí, že nemůže volat domů, alespoň se nám tak nestýská,“ řekl Novinkám. Původně chtěl vstoupit do aktivních záloh, ale nakonec využil jednodušší možnost.

Nevadí ani silně obézní ajťáci! Armáda snižuje nároky na zdraví vojáků

Domácí

„Není špatné, aby každý chlap měl takovouto zkušenost, a také si myslím, že platí: Lásku k vlasti dokaž činem,“ vysvětlil svou motivaci. Výcvik podle svého zvládá, protože chce vydržet až do konce. „Je nutné podotknout, že normální výcvik je mnohem složitější. Podle instruktorů zažíváme tak deset procent toho, co normálně,“ poznamenal.

Podle Baky dostanou studenti základy vojenského řemesla: „Chceme, aby dokázali samostatně se pohybovat a přežít na bojišti.“ Studenti cvičí střelbu, orientaci v terénu, prodělají zdravotnickou přípravu. Každé ráno začínají rozcvičkou. „Budou budovat přístřešky, rozdělávat ohně a přesouvat se se zátěží na pět, deset, patnáct kilometrů,“ poznamenal. Fyzička studentů je sice slabší, ale o to větší je podle nadpraporčíka motivace. „Nadšení je obrovské, když jim dáte smysl a cíl, tak dokáží táhnout za jeden provaz,“ pochvaluje si.

Armáda doufá, že díky kurzu se mladým lidem ukáže v lepším světle a výhledově je získá pro práci v armádě. „Zásadním způsobem armádu přezbrojujeme, a abychom mohli obsluhovat tyto moderní systémy, které budou nabité technologiemi, tak potřebujeme získat mladou generaci,“ řekl zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Hlaváč. O brigádu je velký zájem. „Příští rok to budeme chtít rozšířit a budeme to dělat u více útvarů,“ dodal.

Armáda nabízí studentům brigádu snů za 30 tisíc měsíčně

Domácí

Anketa

Měli byste zájem o brigádu u armády pro sebe či své děti?
Ano
54,1 %
Ne
45,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12720 čtenářů.

Související články

Výběr článků

Načítám