Hlavní obsah

Konec jednání. Naštvaný Válek nepřistoupil na požadavky lékařů

Viditelně rozezleni odcházeli lékaři z ranního jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Podle všeho bylo poslední. Po několika měsících vyjednávání se strany neshodly na tom, jak má vypadat nový zákon sjednocující odměny zdravotníků. Ten Válek lékařům slíbil. Ministr byl po jednání evidentně rozladěný, lékaři podle něj požadují peníze na úkor jiných.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Svůj slib jsem splnil. Předložil jsem tři návrhy, které nebyly akceptovány. Nejsem ochoten kvůli požadavku na zvyšování odměn zdravotníkům brát ostatním segmentům (zdravotníkům jiných specializací) nebo zvyšovat daně. Není to reálné ani správné,“ řekl viditelně naštvaný Válek po jednání.

„Návrhy zmíněné ze strany lékařů byly koncipovány tak, že směřovaly k deficitnímu hospodaření v příštích letech, a v důsledku by vedly k nestabilnímu systému veřejného zdravotního hospodaření a dlouhodobé neudržitelnosti,“ doplnil ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který se jednání účastnil.

Jednání skončila

„Jednání dopadla špatně. Návrh, který nesplňuje nic z toho, co pan ministr podepsal v prosinci, jsme dostali tradičně teprve včera večer,“ řekl při odchodu z jednání šéf České lékařské komory Milan Kubek.

„Opakovaně jsem se pana ministra tázal, zda máme očekávat další návrh. Pan ministr prohlásil, že jednání skončila,“ dodal s tím, že o dalším postupu budou veřejnost informovat ve středu.

Válek s Kubkem na nože. Hádají se kvůli odměňování lékařů

Domácí

Ani jedna strana nechtěla od svého návrhu výrazně ustoupit. Jednání se vlečou prakticky od ledna, několikrát se do sebe ministr Válek s šéfem komory Kubkem i osobně pustili.

Hlavní bod sporu byly náklady spojené se změnou systému. Ministerstvo s odkazem na propočty nemocnic tvrdí, že by sjednocení odměn v soukromých a státních nemocnicích systémem, který navrhují odbory, stálo 40 miliard navíc, zatímco ministerský návrh pět.

Válek trvá na tom, že dohodu z loňského prosince splnil. Návrh zákona předložil v květnu, ale odbory jej nepodporují, ani nechtějí přistoupit podle něj na jiné řešení. Podle odborů ale ministerská předloha slíbené změny nereflektuje a navíc do kalkulace odměn započítává i přesčasy, což se zejména mladým lékařům hrubě nelíbí.

Zákon má mimo jiné provázat platy lékařů s průměrnou mzdou. Činit by dle takzvaného Hegerova memoranda z roku 2011 měly platy lékařů podle kvalifikace 1,5- až 3násobek průměrné mzdy v národním hospodářství dva roky zpětně.

Od ledna navíc 1400 korun

Kabinet Petra Fialy se před několika dny dohodl s odbory, že by pracovníkům ve zdravotnictví měly od příštího roku stoupnout v tarifech odměny o 1400 korun. Reálné navýšení příjmu bude vyšší než 1400 korun. Na to peníze v systému jsou,“ řekl Válek.

Vláda se začátkem října dohodla s předáky veřejného sektoru na tomto navýšení. Zdravotnické odbory ale nesouhlasí.

„Náš svaz nebyl se 1400 korunami spokojen. Určitě jsme ve zdravotnictví a sociálních službách toto navýšení odmítli. Vzhledem k celkové inflaci 37 procent za poslední roky je navýšení tarifů v průměru o tři procenta naprosto nedostatečné. Není smyslem, aby pracovník chodil pro sociální dávky. Je potřeba lidi zaplatit. Státu se to vrátí na odvodech a daních,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Dagmar Žitníková.

Nemocniční lékaři a zdravotnické odbory hrozili kvůli neúspěšným jednáním s ministerstvem hromadnými protesty už před měsícem. Kvůli povodním, které zasáhly i část lékařů a zdravotnických zařízení, akci odložili.

Lékařské odbory opět hrozí vypovídáním přesčasů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám