Hlavní obsah

Válek s Kubkem na nože. Hádají se kvůli odměňování lékařů

Mezi ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem to vře. Vzájemně se obviňují z toho, kdo se snaží zadlužit zdravotnictví a kdo podvést lékaře. Spor vedou o podobu zákona, který má sjednotit odměňování lékařů, a to už několik týdnů. Jeho předložení ministr slíbil loni v prosinci, když se s odbory a lékaři dohodl na ukončení protestu šesti tisíc lékařů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Lékaři se budou muset sami rozhodnout, jestli se budou chtít nechat znovu podvést, nebo jestli se budou chtít bránit a domáhat se svých práv,“ prohlásil prezident ČLK Milan Kubek.

Připraveni jsou podle něj protesty podporovat, případně spoluorganizovat, podobně jako loni, kdy vypovědělo dohody z přesčasové práce několik tisíc lékařů. Nebyli spokojeni s pracovními podmínkami a odměňováním.

Zatímco to první se zlepšilo, o odměny se vede opět lítý boj.

Ve snaze navrhnout způsob, jak platy a mzdy sjednotit a zároveň dosáhnout splnění tzv. Hegerova memoranda z roku 2011, které garantuje, že bude plat lékaře podle kvalifikace činit 1,5- až 3násobek průměrné mzdy, vzniklo několik návrhů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Šéf lékařské komory Milan Kubek

Polovina lékařů by se znovu připojila k protestu. Hlavně kvůli platům

Domácí

Ten ministerský vyjde podle resortu na 5 miliard. Návrh odborů podle propočtů asociací nemocnic, které si resort nechal vypracovat, na 50 miliard, což se odborům nepozdává.

„Vaše nové požadavky nad rámec prosincové dohody, jdoucí do desítek miliard korun ročně navíc oproti plánovaným výdajům, není možné ve stávajícím finančním rámci realizovat bez úhradového upřednostnění nemocničního segmentu na úkor všech ostatních segmentů, jako jsou primární péče, paliativní péče, ambulantní specialisté a další segmenty,“ vzkázal Válek Kubkovi v otevřeném dopise.

Podle Kubka se ministr snaží svým dopisem „jen poštvat pacienty proti lékařům“.

Vztahy mezi ministrem i šéfem komory jsou dlouhodobě vyostřené. Lékaři si dlouhodobě stěžují na přístup ministerstva, které jim posílá podklady k jednání na poslední chvíli nebo vůbec. Stejně to bylo s propočty nákladovosti jednotlivých návrhů.

Díra v memorandu?

Střet je mezi skupinami i o výklad tolik vyžadovaného memoranda. V jeho znění z roku 2011, které spolupodepsal tehdejší ministr Leoš Heger i zástupci odborů a komory, je, že bude 1,5- až 3násobku průměrné mzdy dosaženo za podmínky, že lékař odslouží 8 přesčasových hodin za týden.

To jde proti původní ideji, tedy snižování přesčasové práce. Odbory ostře vystupují proti tomu, aby dnes ministerstvo podmiňovalo splnění závazku tím, že by měli mít lékaři šestidenní pracovní týden. Resort tvrdí, že respektuje znění dohody a nikoho k práci o víkendu nenutí.

„Lékař, pokud slouží základní pracovní dobu a osm hodin přesčas týdně, dosáhne na 1,5- až 3násobek průměrné mzdy. Pokud neodslouží osm hodin přesčas, tak bude mít platovou jistotu nižší,“ řekl ředitel odboru přímo řízených organizací Jan Michálek.

Ostatní body prosincové dohody se daří plnit, shodují se na tom i zástupci komory. Organizace práce se mění a objem přesčasů se v řadě nemocnic snižuje, zavedli se koordinátoři vzdělávání, kteří dohlížejí na to, aby nebyli lékaři před atestací šikanováni nadřízenými a tlačeni do služeb, zpřehlednil se systém vzdělávání. Od ledna se také navýšily odměny nemocničním lékařům v osobních příplatcích o pět až 15 tisíc korun.

Další jednání aktérů je v plánu ve čtvrtek. Ústupky se od ministerstva očekávat zřejmě nedají. Svůj návrh považují za kompromisní i vzhledem k nutnosti vyrovnaného hospodaření pojišťoven.

Odbory nesouhlasí s Válkovým návrhem o odměnách ve zdravotnictví

Domácí

Výběr článků

Načítám