Hlavní obsah

Válek: Nemocnice budou o víkendu v pohotovosti

Záchranáři a nemocnice se připravují na víkendové extrémní deště, které mohou způsobit záplavy. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Novinkám řekl, že státem řízené nemocnice budou přes víkend v pohotovostním režimu. Neočekává, že by je mohla velká voda ohrozit, a neměl by se tak opakovat scénář z minulých let, kdy musely být pacienti kvůli velké vodě evakuováni a přesunuti do jiných zdravotnických zařízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Máme připravenou záchrannou službu kvůli zásahům. Rovněž je potřeba, aby měla zdravotnická zařízení přes víkend pohotovost, a tuto informaci mají. Vše je organizováno a koordinováno cestou krajů,“ řekl Novinkám a Právu ministr Válek.

„Co se přímo řízených nemocnic týče, může dojít k vyplavení sklepů, ale podle informací, které mám, nehrozí žádné z přímo řízených nemocnic, že by byla v záplavové zóně, ani být nemůže,“ ubezpečil.

Mimo ohrožení by podle něj měly být i ostatní nemocnice, které nesmí být vystavěny v záplavových oblastech.

Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Problém podle něj může nastat v lázeňských městech, kdyby se tam vylily tamní řeky a potoky. Například přes Poděbrady teče Labe, Luhačovicemi na Zlínsku protéká Luhačovický potok. Ministr Válek byl prý ujištěn o tom, že by znečištění pramenů kvůli záplavám nebo zvednutí podzemních vod nastat nemělo. Přesnou analýzu obdrží v pátek.

„Nedomnívám se, že by takové riziko mělo hrozit, protože dosud nikdy nenastalo,“ řekl Novinkám Válek. Zapojeni do jednání s kraji jsou i zástupci Státního zdravotního ústavu a hygienici, kteří například sledují bezpečnost pitných vod.

„Jsme v jiné situaci“

Při rozsáhlých záplavách před deseti lety muselo být evakuováno z klinik několik desítek pacientů. Jen z nemocnice Na Františku, která je přímo na nábřeží Vltavy v centru Prahy, bylo tehdy převezeno zhruba 80 lidí do jiných státních nemocnic.

„Evakuace se týkala především Prahy a toho, že se najednou rychle zvýšila hladina, a tímto způsobem se meteorologové domnívají, že se to chovat nebude,“ vysvětlil ministr..

„Tehdy šla voda a bylo jasné, kudy postupuje. Teď to budou přívalové deště a problém je, že půjdou ze severu na jih a pak zase zpátky. Je otázka, co země vsákne,“ dodal.

Kde hrozí zatopení, ukazují záplavové mapy

Domácí

Kvůli povodňové situaci tehdy některé kliniky odložily neakutní zákroky. Například holešovické centrum Iscare Lighthouse, které bylo v záplavové oblasti, muselo přesměrovat ženy objednané na odběr vajíček jinam.

V roce 2010 zase bylo asi 250 pacientů preventivně evakuováno kvůli vydatným dešťům ze starých lázní Darkov. Ne proto, že by je ohrožovala velká voda, ale došlo k zaplavení sklepu a kotelny, kvůli čemuž nebylo možné lázně vytápět.

Meteorologové očekávají, že Česko od čtvrtečního večera zasáhnou extrémní deště se silným větrem, který může vyvracet stromy. V Jeseníkách má do konce týdne napršet 400 litrů na metr čtvereční. Na mnoha tocích hrozí překročení 3. povodňového stupně až stoletá voda. Situace se podobá roku 1997, kdy Olomoucký kraj zasáhly záplavy.

Výhled počasí připomíná roky 1997 a 2002, někde může napršet až 450 mm srážek

Počasí

Výběr článků

Načítám