Hlavní obsah

Vakcíny proti žloutence by mohly být pro obyvatele zaplavených území zdarma

Aktualizováno

Kvůli riziku rozšíření žloutenky typu A shání ministerstvo zdravotnictví vakcíny a připravuje pro obyvatele zatopených oblastí možnost očkování. Zatím není jasné, zda bude skutečně nutné. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ale ujistil, že by vakcíny byly zdarma a přeočkování by nebylo povinné. Do odříznutých lékáren, hlavně na severu Moravy, se snaží krizové týmy dostat i léky pro chronicky nemocné.

Foto: Ashlee Rezin Garcia, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Teď je pro nás akutní příprava na očkování proti hepatitidě typu A, příprava podmínek a pravidel pro to, aby volby byly v těchto regionech bezpečné a příprava krajských hygienických stanic k tomu, aby mohly kontrolovat vodu,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Nejprve je potřeba odklidit škody a následky povodní, aby bylo možné do zaplavených míst dovážet potřebné léky. Resort se podle Válka dohodl se dvěma hlavními distributory, kteří se teď na dodání léků pro chronicky nemocné podílejí. Vše je koordinováno s hasiči a krizovými štáby.

„Nejdůležitější je teď dostat léky pro chronické pacienty tam, kde jsou zatopené lékárny,“ uvedl.

Zasaženo velkou vodou bylo například několik poboček sítě Pilulka, včetně výdejních boxů. Problémy na některých pobočkách má i síť Dr. Max. „Těch, které jsme museli dočasně zavřít, je asi 15. Asi u tří poboček zaznamenáváme vážnější škody, které si vyžádají dlouhodobější uzavření kvůli totální rekonstrukci,“ uvedl mluvčí sítě Dr. Max Michal Petrov. Zmínil nicméně, že z celkového počtu 510 lékáren se komplikace týkají relativně malého počtu poboček.

Většina kroků podle Válka nastane zhruba za týden. Zda dojde i na očkování, se uvidí, vše se zatím připravuje na doporučení hlavní hygieničky Barbory Mackové. „Očkování začne tehdy, kdy bude potřeba, aby začalo. Situaci budeme monitorovat,“ uvedl ministr.

Standardně tato vakcína není hrazená ze zdravotního pojištění, dvě dávky stojí několik tisíc korun. Podle ministra ale nelze po dotčených záplavami chtít, aby si očkování ještě platili.

Hrozí nebezpečné infekce z vody. Krysí žloutenka se může projevit i s odstupem

Domácí

Výběr článků

Načítám