Hlavní obsah

V zatopené ostravské části Přívoz byla žloutenka, hrozbu rozšíření nákazy má zastavit očkování

Ostrava

Dobrovolné očkování proti žloutence typu A spustili v sobotu ráno hygienici spolu se zdravotníky v Ostravě. Určeno je obyvatelům části Přívoz, které postihla povodeň. Důvodem je, že právě v Přívoze řádí nemoc špinavých rukou už od dubna a hygienici mají strach, že by se ohnisko nákazy mohlo po ničivé povodni rozšířit či zhoršit.

Foto: Pavel Karban

Na ostravském výstavišti Černá louka spustili hygienici očkování proti žloutence typu A. Určeno je ale jen obyvatelům Ostravy-Přívoz.

Článek

„To ohnisko nevyhaslo. Víme, že tam máme osoby podezřelé z nákazy, samozřejmě nejsou vyloučené osoby tzv. bezpříznakové, které už tu nemoc mají, a bylo třeba přijmout toto opatření, aby nedošlo k rozšíření nemoci,“ vysvětlila Zuzana Babišová, ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Uvedla, že bezplatné a dobrovolné očkování je určeno jen těm osobám, které byly z Přívozu vinou záplavy evakuovány, pobývaly tam nebo se tam i nadále zdržují. „Mělo by jít o 600 evakuovaných a 170 osob, které z té oblasti evakuovány nebyly,“ upřesnila.

V sobotu a neděli se mohou lidé naočkovat na výstavišti Černá louka v pavilonu A od 8 do 15 hodin. K očkování lidé potřebují občanský průkaz a kartičku pojištěnce. Za první dvě hodiny se nechaly naočkovat zhruba čtyři desítky lidí, z toho čtvrtina dětí.

Matka s dětmi z Přívozu: Museli jsme do člunu přes střechu

Domácí

„Očkování je zajištěno třemi týmy, a to z Fakultní nemocnice Ostrava, Městské nemocnice Ostrava a zdravotního ústavu, takže zdravotnických kapacit máme dostatek. Máme dostatek i očkovacích látek,“ ujistila Babišová a dodala, že v pondělí a úterý vyjedou mobilní týmy očkovat zájemce do tří zařízení: Střediska volného času Don Bosco, ubytovny na ulici Dr. Malého a ubytovny Šalamoun na Nedbalově ulici.

To, zda nakonec budou muset zdravotníci a hygienici vyjet kvůli očkování přímo do Přívozu, záleží na tom, kolik lidí se přijde nechat naočkovat. „Vzhledem k tomu, že se ty osoby živelně přemisťují mezi evakuačními i ubytovacími centry a původním místem v Ostravě-Přívozu, kde se zdržovaly, tak budeme pracovat s daty, co budeme mít od soboty až do úterý. Následně vyhodnotíme potřebu jet přímo do té zasažené oblasti a očkovat přímo na místě,“ potvrdila šéfka moravskoslezských hygieniků.

Spustit dobrovolné očkování proti žloutence typu A i v jiných oblastech regionu, které povodeň zasáhla, zatím hygienici neplánují. Podle Babišové ale situaci monitorují v celém kraji a v případě potřeby přistoupí k očkování i jinde.

Vakcíny proti žloutence by mohly být pro obyvatele zaplavených území zdarma

Domácí

Výběr článků

Načítám